Protest NOUA DREAPTA



Protest NOUA DREAPTA impotriva SOVINISMULUI maghiar (FOTO)

autor: FrontPress 06.10.2012

Sâmbătă, 6 octombrie, zeci de membri ai Noii Drepte au mărşăluit pe străzile din centrul Aradului pentru a protesta împotriva şovinismului maghiar, manifestat ostentativ an de an de UDMR, care omagiază public mai mulţi criminali de război din secolul al XIX-lea. În prealabil, la Catedrala Ortodoxă a avut loc şi o slujbă de pomenire în memoria miilor de români uciși între 1848 şi 1849. Următoarea acţiune cu caracter regional a tinerilor naţionalişti va avea loc în data de 20 octombrie şi este îndreptată împotriva mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara.
Marşul din Arad a început în jurul orelor 15.30 de la sediul organizaţiei şi s-a dorit o reacţie la comemorarea cu fast a celor 13 generali ai armatei imperiale austriece, executaţi în 1849. Manifestanţii au dorit să arate că celebrarea memoriei unor ofiţeri care se fac vinovaţi de uciderea a mii de români transilvăneni (unele surse vehiculând cifra de 40.000) este nu numai un act şovin ci şi o provocare adusă majorităţii româneşti a oraşului.
În faţa coloanei a fost desfăşurat un banner cu mesajul “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Membrii Noii Drepte au mai purtat cu mândrie unul dintre cele mai mari drapele tricolor, lung de 20 de metri şi lat de 14, dar şi steagurile organizaţiei. Deasemenea, s-au scandat mai multe lozinci patriotice, precum “Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni”, “Limba română, unica stăpână”, “Harghita, Covasna – Pământ românesc” sau “Criminali de război, nu-i comemoraţi la noi”. În plus, au fost împărţite trecătorilor şi câteva sute de pliante informative.
Marşul românesc s-a încheiat în faţa statuii Ostaşului român unde s-a intonat imnul naţional de stat şi s-au rostit câteva scurte cuvântări. ”Comemorarea celor 13 generali maghiari în Arad, pe pământ românesc, este o sfidare la adresa poporului nostru, o batjocorire a memoriei românilor ucişi în Revoluţia de la 1848-1849″, a declarat liderul Noua Dreaptă Arad, Dumitru Măgureanu. “În acelaşi timp vrem să tragem un semnal de alarmă şi să transmitem un mesaj clar iredentiştilor maghiari, nu minorităţii maghiare sau etniei maghiare, ci acelora ce vor separarea aşa zisului Ţinut Secuiesc şi altor teritorii din România. Manifestările maghiarilor de sâmbătă, de la Arad, nu ne-au deranjat. Ne-a deranjat faptul că sub paravanul reconcilierii, unii militează pentru separarea Ţinutului Secuiesc de România. Considerăm, de asemenea, că Statuia Libertăţii, cum spun ei, este statuia ce reprezintă Ungaria Mare, ceea ce este un simbol al stăpânirii maghiare în Transilvania”, a continuat acesta.
Delegaţia Noii Drepte Timişoara prezentă la marşul din Arad
Cei prezenţi au ţinut să anunţe şi că vor participa şi la următoarea acţiune regională a Noii Drepte, de data aceasta îndreptată împotriva mafiei imobiliare şi care va avea loc în Timişoara sâmbătă, 20 octombrie, cu începere de la orele 14.00, punctul de întâlnire fiind Piaţa Traian.
UDMR și Primăria Arad, împotriva românilor din oraș 
Anterior acţiunii de astăzi, Primăria Municipiului Arad a interzis iniţial marşul românesc, deşi autorizase manifestaţia organizaţiilor iredentiste maghiare. Reprezentanţii locali ai Noii Drepte au contestat însă decizia în instanţă, câştigându-şi dreptul legitim de a demonstra. Acest lucru i-a obligat pe organizatorii maghiari ai adunării şovine să mute orarul manifestărilor provocatoare cu câteva ore mai devreme, pentru a nu se afla în acelaşi loc cu naţionaliştii români.
La fel ca şi în anii precedenţi, în prim planul comemorării celor 13 generali au fost reprezentanţii UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, dar si membrii unor organizaţii şi partide politice din Ungaria. Mulţi dintre participanţi au purtat ostentativ tricouri cu harta Ungariei Mari, care includea teritorii româneşti precum Banatul, Crişana, Maramureşul şi Transilvania.
Liderul UDMR Arad, Levente Bognar, a condamnat în pur stil stalinist demersul organizaţiei Noua Dreaptă de a manifesta în stradă, asemenea ungurilor, afirmând că “se otrăveşte climatul de bună convieţuire”. Bognar a mai declarat cu o zi înainte corespondentului Mediafax că prin acţiunea românilor “se propagă idei fără niciun suport istoric”.
Cei 13 au fost ofiţeri ai armatei imperiale austriece, având taberele militare pe teritoriul Ungariei în momentul izbucnirii Revoluţiei paşoptiste la data de 15 martie 1848. Ei au fost executaţi prin sânzurare pentru că s-au alăturat mişcării revoluţionare a lui Lajos Kossuth, susţinând pretenţiile maghiare de independenţă faţă de Austria, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg. O parte dintre ei au fost maghiari, trei au fost austrieci, iar câte unul dintre executaţi a fost de naţionalitate germană, sârbă şi croată.
Ofensiva celor 13, aflaţi sub comanda generalului polonez Jozef Bem, s-a soldat cu ocuparea temporară a Transilvaniei, între lunile ianuarie-martie 1849, de către revoluţionarii maghiari. În această perioadă au avut loc asasinate şi masacre coordonate împotriva românilor. În plus, mai multe sate au fost distruse prin incediere (între câteva zeci şi până la 300, după unele surse).
Ar mai fi de menţionat că atrocităţile antiromâneşti, punerea greoaie în practică a legii privitoare la desfiinţarea iobăgiei în Transilvania, refuzul guvernului revoluţionar ungar de a acorda libertăţi naţionale românilor şi votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea forţelor revoluţionare române şi ungare şi la ridicarea ţărănimii la luptă pentru rezolvarea problemei sociale şi a celei naţionale. Avram Iancu, la numai 25 de ani, a devenit conducătorul oştii ţărăneşti antirevoluţionare. În fruntea acestei oşti şi în colaborare cu autorităţile militare austriece a organizat apărarea în Munţii Apuseni şi a respins numeroasele atacuri ale trupelor revoluţionare maghiare, superioare ca număr şi ca armament, câştigându-şi renumele de “Crăişor al munţilor”.  Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu