Oamenii STRAZII


Peste 10 la suta din oamenii strazii din Italia sunt ROMANI

autor: FrontPress 10.10.2012
Autorităţile din Italia au realizat primul recensământ al persoanelor fără adăpost iar conform rezultatelor obţinute majoritari sunt străinii, printre care cei mai numeroşi provin din România, Maroc şi Tunisia. Dar noii săraci nu sunt doar imigranţi, ci şi italieni, iar unii nici măcar nu sunt şomeri, informează La Repubblica.
Conform recensământului realitzat de Institutul Naţional de Statistică (Istat), Federaţia italiană a organismelor pentru persoanele fără adăpost, organizaţia Caritas şi Ministerul Muncii, în Italia există o “armată” de persoane care supravieţuiesc datorită cantinelor sociale şi structurilor de găzduire, numărul total al oamenilor fără adăpost fiind estimat între 43.425 şi 51.872.
Recensământul a realizat portretul acestor persoane: bărbaţii sunt majoritari (86,9%), tineri, sub 45 de ani (57,9%), în două treimi din cazuri au maximum o diplomă de studii medii iar 72,9% declară că trăiesc singuri. Printre ei sunt mulţi italieni, deşi majoritatea sunt străini (59,4%). Cetăţeniile cele mai răspândite sunt cea română (11,5%), marocană (9,1%) şi tunisiană (5,7%), transmite Agerpres. Nu este precizat însă câţi dintre cetăţenii proveniţi din ţara noastră sunt etnici ţigani şi câţi români.
În medie, persoanele fără adăpost declară că se află în această situaţie de 2,5 ani. Aproape două treimi (63,9%), înainte de a ajunge fără adăpost locuiau în propria casă, în timp ce alţii se împart între cei care au trecut prin găzduirea la prieteni sau rude (15,8%) şi cei care au trăit în instituţii, structuri de detenţie sau case de îngrijire (13,2%). Doar 7,5% au declarat că nu au avut niciodată o casă.
Mai mult de jumătate din persoanele fără adăpost (58,5%) locuiesc în nord (38,8% în nord-vest şi 19,7% în nord-est), puţin peste o cincime (22,8%) în centru şi doar 18,8% în sud (8,7% în sudul continental şi 10,1% în insule). La Milano şi Roma trăiesc 71% din persoanele fără adăpost, iar printre cele 12 oraşe cele mai mari se numără şi Palermo.
28,3% din persoanele fără adăpost declară că au un loc de muncă. În mare parte este vorba de muncă pe termen scurt, nesigură sau intermitentă. Munca este cu calificare redusă, în sectorul serviciilor (8,6% muncesc ca hamal, transportator, angajat la colectarea gunoaielor, grădinar, spălător de geamuri, spălător de vase), în sectorul construcţiilor (4% muncesc ca ajutor de zidar sau zidar ), în sectorul productiv (3,4% la munca câmpului, ca dulgher, fierar, brutar) sau în sectorul serviciilor de curăţenie (3,8%).
În medie, cei care au locuri de muncă câştigă 347 de euro pe lună. Printre cei fără adăpost, 61,9% au pierdut un loc de muncă stabil, ca urmare a unei concedieri sau închideri a companiei.
Cei peste 1 milion de români care au migrat în Italia au devenit recent cea mai mare minoritate din peninsulă, însă odată cu aceștia au migrat și o mulțime de țigani, neexistând în acest sens o statistică exactă. Sursa: FrontPress.ro
 

2 comentarii:

  1. Daca sunt 60 care nu sunt italieni care sunt restul de oameni ce nu au adapost?
    Nu prea mi se pare ok, nu prea are concordanta cu realitate dupa parerea mea, ma refer la cifre...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am preluat ce au verificat altii. O seara frumoasa, Odorica

    RăspundețiȘtergere