Potrivit oamenilor de ştiinţă de la University College London, studiul oferă noi informaţii cu privire la relaţia dintre IQ şi fericire. Cercetătorii au analizat informaţii dintr-un studiu psihiatric privind morbiditatea la adulţi, realizat în 2007. Cei 6.870 subiecţi, cu vârste peste 16 ani, au fost intervievaţi cu privire la educaţie, sănătate, venit şi viaţa socială. Nivelul fericirii a fost măsurat pe o scară cu trei gradaţii, în timp ce IQ-ul verbal a fost estimat folosind National Adult Reading Test (NART), o metodă de măsurare a inteligenţei premorbide.
Rezultatele studiului au arătat că oamenii cu un nivel de inteligenţă mai scăzut (70-89), au mai multe şanse să fie dezavantajaţi din punct de vedere social şi mai puţin fericiţi, decât cei cu un IQ crescut. De asemenea, cei care au un IQ scăzut sunt predispuşi la tulburări mentale şi de comportament.
„Am descoperit că IQ-ul este asociat cu nivelul de fericire raportat de individ şi că fericirea creşte odată cu nivelul inteligenţei. Constatarea este relevantă, mai ales acum când există nenumărate dezbateri politice pe tema fericirii. Datele au indicat că persoanele cu un IQ scăzut sunt mai puţin fericite din cauza dezavantajelor socio-economice, precum veniturile mici. De asemenea, acest nivel scăzut de fericire se înregistrează şi din cauză că persoanele cu IQ scăzut au nevoie de ajutor în viaţa de zi cu zi şi au o sănătate mai şubredă. Studiul nostru subliniază că aceste grupuri de oameni au nevoie de susţinere. Reducerea acestor inegalităţi sociale i-ar putea face mai fericiţi pe oamenii cu un IQ mai scăzut”, a declarat autorul studiului, dr. Angela Hassiotis.
Cercetătorii susţin că există mai multe abordări care ar putea duce la o îmbunătăţire a situaţiei printre care şi implementarea unor programe de educaţie sau de sănătate.
Sursa: Psych Central
Pare putin cam neplacut pentru unii dintre noi un astfel de articol, ciudat este ca am auzit si parere ce sunt contra.
RăspundețiȘtergereParerile sunt impartite. Numai bine, Odorica
RăspundețiȘtergere