URA DE RASA

Ce imi tot spui mie ca-mi e nasul mare
Si nu-ti vezi cocoasa ce-o porti in spinare?

(Anton Pann)

Sunt extrem de ingrijorat de unele atitudini, din pacate tot mai frecvente, de delir rasial si etnic, de ura manifesta si de limbaj suburban, intalnite in unele articole care se vor critice sau in comentarii ale unor anonimi. Nu stiu cati dintre voi au citit vreodata discursuri instigatoare legionare dar sper macar ca nu v-ati lasat inselati de cele ale lui Vadim, care apasa pe aceleasi pedale. Extremismul a dus intotdeauna numai la varsare de sange.

Se mistifica fara rusine istoria, doar ca sa dea bine in text. In articolul "Cum am ajuns slugile tiganilor?" al unui vizitator rasist aflam:
"...mogulii tiganilor, imparati pe care lumea n-ar putea sa-i mai incapa vorba lui Eminescu, au venit la noi ca robi si acum ne cer tot, pamint, apa, viata si s-a schimbat roata, am devenit robii lor."Si crede el autorul ca ei chiar "au venit la noi ca robi"? Au nu cumva mai marii vremii s-au bucurat de munca pe gratis. Nu este o mare rusine pentru poporul roman, ca i-a tinut sclavi si ca Romania a fost ultima tara din Europa care a abolit sclavagismul?  Intr-un memoriu tiparit la Iasi in 1841 elvetianul Emile Kohly intreaba: “Veti indrazni vreodata sa va numarati printre neamurile civilizate, atat timp cat se va putea citi intr-unul din jurnalele voastre: de vandut o tiganca tanara?”. Iar Mihail Kogalniceanu spunea:
“Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele” .

Daca anumite lucruri astazi nu ne plac, trebuie sa ne cautam la barna din ochiul nostru. De ce ne asteptam la cele mai cordiale relatii din partea rromilor atata timp cat noi, romanii am fost cei care am practicat si inca mai practicam discriminarea si ura de rasa. Ce aude un copil de rrom cand se-apropie de alti copii sa se joace: "pleaca de-aici, tziganule!" Cine ii invata pe copii comportamentul intolerantei?


Ar putea el autorul sa-si sustina fara pic de rusine, ura de rasa si in fata unora ca Jean Constantin, Ion Voicu, Anton Pann, Stefan Banica senior, Costel Busuioc, Johnny Raducanu, Stefan Razvan, la origine sclav tigan, ajuns boier si apoi domn al Moldovei?
Sper din toata inima ca 100Ro sa ramana blogul tolerantei intelese si ca el nu va deveni latrina mentala a oamenilor care urasc oameni doar pentru ca au alta culoare de piele sau sunt diferiti ca limba si ca traditii.

22 de comentarii:

  1. stii sa lupti? atunci demonstreaza..... sau .... ceva mai util..... ia sa vedem ....intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  2. apreciez aceasta atitudine, felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ştiu care dintre voi e mai prost, tu sau ăla cu articolul cu talpa ţiganilor. La ăla n-am reuşit să citesc nimic, dar amândoi staţi prost cu limba română. Tu stai prost şi la capitolul gândire.
    Amice, spune-mi şi mie, câţi ţigani ai întâlnit? Câţi dintre ei s-au purtat frumos cu tine din prima? Vrei să îţi spun eu la câţi mi s-a întâmplat aşa ceva? Unul singur. Restul, toţi, fără excepţie, mincinoşi, cerşetori, periculoşi, ţi-e frică să treci pe lângă ei pe stradă. Gândeşte-te de două ori înante să spui o porcărie ca "De ce ne asteptam la cele mai cordiale relatii din partea rromilor atata timp cat noi, romanii am fost cei care am practicat si inca mai practicam discriminarea si ura de rasa." Gândeşte-te de două ori şi apoi taci, hipstăre.

    RăspundețiȘtergere
  4. @47 scuza-ma,eu am intalnit foarte multi tigani,care au fost mai domni,mai generosi,mai amuzanti,si mai inteligenti decat foarte multi oameni de alta etnie.Tu nu ai reusit sa ii intalnesti pana acum?Se pare ca atunci problema e la gandirea ta,incearca sa vezi partea buna a lucrurilor,si ai sa vezi ce se vor manifesta doar lucrurile bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi eu am întâlnit mii de ţigani. Nici unul nu se încadrează în descrierea ta. Problema nu e la mine, problema e la ei. Nu-mi veni cu exemple gen Johnny Răducanu sau Jean Constantin, ei nu sunt decât un epsilon în masa ţigănească, şi pentru oricare dintre ei pot veni cu câte un Bercea Mondialu. Asta unu la mână.
    Doi la mână, zilnic văd ţigani cerşind. Am făcut o dată greşeala de a-i da unuia un leu. Ştii ce a urmat? "Vrei să-ţi sug pula? Stai mă! te tai!" Niciodată nu am văzut român să facă aşa.
    "incearca sa vezi partea buna a lucrurilor,si ai sa vezi ce se vor manifesta doar lucrurile bune." - viziune limitată.

    RăspundețiȘtergere
  7. @47 te intreb ceva:Cand i-ai dat acel leu,l-ai dat din suflet?Sau l-ai dat doar sa vada lumea din jurul tau ca ai facut si tu un gest bun??Crede-ma,un om,fie el tigan sau nu,simte daca ii dai ceva din suflet.Eu de foarte multe ori am dat cersetorilor bani,si mi-a facut placere sa le ofer ceva,si uneori chiar AM ZAMBIT cand le-am dat banii.Si ghici ce?Si ei au zambit,chiar daca le-am dat doar 1 leu.Incearca,dar incearca sa zambesti si cu sufletul,nu doar cu gura,si ai sa vezi ca nu te mai injura.Astept relatarea ta,daca vei experimenta ce ti-am spus;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am clienti tigani,de bani gata,si pot sa spun,ca daca vorbesti cu ei la telefon,vei avea impresia ca vorbesti cu un intelectual,sau cu un doctor.Chiar daca tiganul are 10 clase.

    RăspundețiȘtergere
  9. Este evident că suntem diferiţi şi asta crează stări de inconfort manifestat prin respingerea celuilalt şi intoleranţă. Comunităţile sunt diferite şi au tradiţii specifice. Problema este că lipseşte o lege fermă care să-i trateze pe toţi la fel. Justiţia la noi o fi cu ochii legaţi, dar e cu mâna întinsă şi se lasă cumpărată, iar asta crează un sentiment de impunitate de care se profită cu nesimţire. Sună cunoscut ? Soluţia pare a fi integrarea, ori din punctul minoritarului de vedere, fie el ţigan, maghiar sau evreu, asta sună a asimilare şi a pierderii tradiţiei proprii. E intersant cazul Marii Britanii, unde vin oameni aparţinând comunităţilor din toată lumea, reuşind să convieţuiască foarte bine. E un exemplu de reuşită socială, zic eu, chiar dacă greu mai vezi pe stradă un englez pur-sânge. La noi nu se caută soluţii, pentru că din situaţia actuală profită din plin mai toate cercurile de interese, în primul rând cele româneşti care vând protecţie şi justiţie. Plus că actuala situaţie oferă capital politico-electoral unora care altfel n-ar avea nici un mesaj. E foarte uşor să pui toate belelele tale în cârca celuilalt şi de aceea e recomandat psihologic să ai un inamic. Asta au făcut inclusiv americanii cu toată tevatura "teroristă", după ce căderea comunismului i-a privat de adversar.

    RăspundețiȘtergere
  10. cersitul deja e o afacere, dar cand au inceput tiganii sa cerseasca o faceau din necesitate banuiesc, oricum nimeni nu-i angaja pe nicaieri; dar totusi nu cerseau chiar de tot, mai cautau si prin gunoaie, mai faceau si ceaunuri, mai vindeau si seminte, adica se descurcau, de foame nu mureau; nici urma de rusine, orgoliu sau fandoseli occidentale;

    sunt de asemenea romani care fura, care omoara, care fac trafic si multe altele;

    nu neg ca sunt o gramada de paraziti , dar hai sa nu bagam totul intr-o oala;

    RăspundețiȘtergere
  11. În spatele blocului meu nu era nimeni care să mă vadă sau să mă felicite pentru iniţiativă. Întâmplător, mai aveam la mine doar 3 lei, iar biletul de tren pe care trebuia să îl iau costa 2 lei.
    Şi îmi permit să îţi spun că eşti cretin dacă tu consideri că un ţigan are dreptul să umble la mine cu "te tai" doar pentru că nu i-am dat cu suficientă veselie un leu pentru care ai mei părinţi şi chiar şi eu am muncit (noi) pe brânci.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am preferat decât să îmi iau o amărâtă de pungă de sticksuri să mănânc sau să pun banii la păstrat pentru medicamente pentru bunicii mei să îi dau lui. În momentul în care îşi permite asemenea reacţie faţă de un om care şi-a rupt de la gură pentru viaţa lui nedemnă nici de o flegmă, şi cazul nu este singular, îmi permit să afirm că ţiganii sunt rasă inferioară.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincer, poate ca nu as incuraja cele scrise de tine, Dan, daca nu as trai in mijlocul lor. Am copilarit la granita dintre Belu si Ferentari, traiesc de o viata in Colentina. Nu contest ca sunt tigani care te lovesc cu masina si fug imediat de la locul accidentului (mai acum 3 4 saptamani, pe pielea comentatoareii!!) dar sunt o multime de OAMENI in randul lor. Dau cateva exemple (departe de mine sa ma plang, cum mi se tot insinueaza): am cazut pe taraba unei tiganci in plina criza de angina si m-am trezit in bratele ei, o tiganca care plangea si spunea incetinel "Nu pleca, frumoaso, nu pleca!!" (si chiar nu sunt frumoasa, dar ea ma mangaia asa cum stia ea..). Am ramas prietena cu ea si cu cei care o iubesc - la randul lor (Chinezoaica din Obor !!).
    Un tigan s-a luat de mine ca-i stau in drum, i-am spus sa-mi tina plasa ca sa termin mai repede si, chiar daca am vazut stupoarea ca am avut tupeul sa-l pun la munca, a tinut-o. Nu stiu ce din vorba mea a mers undeva in el, cert e ca atunci cand i-am si multumit a aparut si un zambet larg pe toata fata..
    O batrana ii spunea unei tinere care ma acostase sa-mi ghiceasca... "Las-o, nu vezi ca asta e cu mana lui Dumnezeu peste ea?! Fugi de acolo.." Dar femeia era deja in transa si i-am spus celei batrane sa nu mai intrerupa cand e omul asa, sa-i faca observatie pe urma, caci poate sa omoare astfel... Era inlemnita acolo, dar deschisa si rusinata, ceea ce m-a determinat sa fiu foarte blanda cu ea, caci nu e bine sa accepti rusinea cuiva..

    Pot sa spun 1001 de povesti de acest fel. Nu numai tiganii, dragul meu comentator, dispretuiesc un dar marunt, eu cunosc multi oameni in jurul meu, departe de a fi ingaduitori, care dispretuiesc cel mai mic semn de apropiere, de bunatate, de bine, orice deget - ca sa nu spun mana - intinsa spre o relatie calma, destinsa.
    Crezi ca mi-e frica sa spun ca sunt uneori intoleranta?? Sunt, si mi-e rusine... dar ma stradui imediat sa ma repliez. Cand vorbesc urat ma gandesc si eu ca suntem numiti popor de tigani, si nu imi fac cinste poporului cuminte in mijlocul caruia traiesc. Dar ma stradui acum sa nu mai gandesc asa, facand parte dintre cei care desconsidera, chiar si involuntar, tiganii...
    Asa suntem noi, cu totii, cu bine, cu rau...

    RăspundețiȘtergere
  14. @antiignorantule,
    Imi devii tot mai simpatic. Parol.
    Sper ca nu esti si tu rasist...

    @47
    Mi-e milutza de tine. Pacat ca vocabularul tau este compus doar din 47 de cuvinte prin care siluiesti limba romana. Iata cateva dintre ele care vorbesc despre tine, despre conceptiile tale rasiale si care te definesc: :"prost, stai prost şi la capitolul gândire, porcărie, hipstăre, "Vrei să-ţi sug pula?" flegmă, cretin". Oameni ca tine, cu ideea schizofrenica a raselor superioare de-a lungul istoriei, au produs crime impotriva umanitatii. Gresesti daca judeci o etnie dupa cateva uscaturi sau dupa experienta ta de viata limitata doar la interactia cu cativa indivizi.

    Citeste mai mult, asta te va ajuta sa intelegi diferit si iti va imbogati si vocabularul. Si gandeste-te de doua ori inainte de a alege intre a insulta un om sau a ataca o idee.

    Tu crezi ca occidentalii pe care ii vezi astazi in cea mai buna conditie materiala, de-a lungul istoriei, in virtutea fortei si a "superioritatii rasei" lor nu au procedat la fel cu indigenii din colonii, asa cum bunaoara ai patit tu, cu cei trei lei? Cu ce crezi ca a fost mai buna rasa superioara exterminand populatii intregi in numele "superioritatii" ei, fata de rromul care te-a talharit.
    Romanii nu jefuiesc si nu talharesc? Si-apoi de talharii aia mari de romani de rasa superioara, care te-au lasat cu 3 lei in buzunar si cu bunicii cu pensii derizorii nu ai a comenta?

    @elena stanescu,
    Multumesc frumos! :) Asa este, uitam tot timpul sau ne facem ca uitam de tiganii mestesugari, artisti, sportivi,etc..., care performeaza in diverse domenii... si cu care ne mandrim. :)

    @Feri,
    Ca de obicei gandim la fel. Pozitia ta mi e pare corecta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Erata: mi se pare

    @anonim,
    Sunt perfect de acord cu tine. Pledoaria ta este elocventa. Ochelarii de cal pe care unii dintre romani, din pacate saraci intelectual si i-au asumat, furati de discursuri reprobabile, servind unor scopuri politice si de cele mai mule ori economice, trebuie incet-incet inlocuiti cu ochelarii care te ajuta sa vezi realitatea pana in maduva ei.
    Multumesc frumos.

    @Draga Cristiana,
    Am crescut in Floreasca si am si in ziua de azi prieteni tigani. Si chiar oameni asa cum ii descrii tu. Iata cativa dintre ei:
    -trei frati exceptional dotati intelectual, fratii Cotoantza, foarte buni in liceu la matematica si fizica, polisportivi si chitaristi al caror tata avea o biblioteca de 2.000 de volume citite in cea mai mare parte, si care o acompania la cobza pe Maria Tanase (celebrul cobzar Cotoantza).
    -fratii Alexandru, copiii unei familii de muncitori, tatal pantofar de lux iar mama remiziera care ducea lapte in tot cartierul- astazi doi sunt morti (unul electrotehnician, celalat zugrav) iar al treilea, zugrav si el de meserie, traieste.
    -fratii Gheorghe, cu tata gunoier si mama menajera, azi muncitori calificati. Pe unul, dintre ei, pe cel mai mic l-am intalnit acum ca pietar, cu firma in regula, in Piata Matache.
    - apoi Vasile Ionescu, sociolog, consilier (actual, fost?) pentru rromi la Ministerul Culturii, pe care probabil il cunosc foarte multi romani, evident de la televizor, o minte stralucita.
    -lista e mai lunga, dar nu are niciun rost sa intind pelteaua.
    Nu neg ca am avut parte de mai multe incidente neplacute cu ei, dar asta nu ma face sa-i detest in totalitatea lor, ci doar pe aceia care mi-au facut rau. Sunt mult mai multi romani care mi-au adus prejudicii incomensurabil mai mari, decat simplele ciordeli pe care mi le-au facut tiganii aceia. Desigur sunt si eu ingrijorat de apetitul de neam prost al romanilor pentru manelele cu care ne "indulcesc" tiganii, de eficienta cu care corup orice fel de autoritate publica, dar aici este exclusiv vina romanilor care se lasa cumparati in propriul detriment.
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Cristiana,
    Daca cumva reiese din text ca prietenii mei din copilarie tzigani, mi-au creat neplaceri, specific acum ca nu ei au fost aceia, ci altii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cu siguranta ca nici nu mi-a dat prin cap sa ma gandesc la astfel de lucru, draga Dan. DAca iti spun ca primul om (ma rog, copil!! aveam amandoua 9 ani) care mi-a vorbit despre ... Hera cea cu picioare de argint !!! o fetita de varsta mea, fascinata de Legendele Olimpului... Dumnezeul nostru al tuturor mi-a adus-o chiar in casa si daca am plecat de mult din acea casa... Mariana este o amintire deosebit de placuta, iar Legendele Olimpului sunt parte din viata mea si in clipa de fata.............

    RăspundețiȘtergere
  18. @Dan Ioaniţescu: Îmi place că îmi atribui "Vrei să-ţi sug pula?" mie. Să mă cert cu tine e o pierdere de vreme, văd că te pricepi foarte bine la a selecta din discursul meu exact ceea ce îţi convine ţie să ataci, şi ceea ce poţi să ataci, şi doar respectivele afirmaţii să le diseci.
    Mult noroc cu ţiganii.

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu, gresesti. Sunt cuvinte culese din textul tau. Acesta este limbajul la care te cobori. Poti evita cuvintele licentioase, nu pentru ca as fi eu un pudibond, ci pentru curatenia blogului.

    Noroc si tie cu limbajul suburban pe care vad ca il utilizezi cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt oameni si oameni in toate categoriile etnice,n-am nimic impotriva lor,dar nu mi-ar place sa-i am in vecini.Am la coltul celei de-a doua strada care duce spre centru la mine la Negresti cativa...i-am obisnuit sa le tot dau cate ceva,dar,pe astia nu-i saturi niciodata!de cate ori trec pe jos pe langa ei ma abordeaza:
    -imi dai de-o paine domnuca?
    Una singura dintre cei care imi cer bani isi ofera si serviciile,ma striga la poarta sa ma intrebe daca nu vreau sa-mi sape in gradina sau sa-mi mature frunzele din curte,sa-mi pliveasca in gradina sau mai stiu eu ce...

    RăspundețiȘtergere
  21. Tasha,
    Iti dau dreptate intr-un fel sa nu-i doresti. Exista diferente de traditie si cultura, pentru ca aceasta etnie s-a lasat doar partial asimilata in alta cultura. Cel putin in Romania. Si din alt punct de vedere, al romanilor sa zicem, care imediat ce emigreaza fac toate eforturile de a fi asimilati in cultura tarii gazda, deznationalizandu-se, faptul ca ei nu se lasa asimilati le garanteaza pastrarea fiintei etnice.
    Parti bune si parti rele... depinde pe ce pozitie ne asezam.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mi-e rusine ca sunt romani care le ia apararea tiganilor!Tiganii sunt scursurile omenirii.Daca rasismul e un defect,atunci noi,romanii,nu avem nici macar defectele rasei albe.Tiganii au facut si fac atata rau tarii noastre,incat romanii au ajuns tiganii Europei.Iar noi ne certam din cauza lor.Mi-e rusine ca Romania e singura tara din lume cu invatamant in limba tiganeasca,pe cand tiganii din celelalte tari nici macar nu stiu ca exista o limba tiganeasca.Tiganii au un spor demografic inspaimantator:i-au depasit pe unguri,devenind prima minoritate etnica si acum se pregatesc sa-idepaseasca pe romanii iar noi,romanii vom fi principala minoritate etnica .

    RăspundețiȘtergere