"BERCELNIŢA"

Cu mult timp în urmă ridicasem în felul meu, preotul la rang de „fiinţă universală”, special aleasă si pe care trebuie să o asculţi ce zice şi să nu te intereseze ce face...Am crescut şi mi-am dat seama ca nu ar fi meritat...
Cu atât mai mult acum în democraţia asta sau ce o fi ea, „preotul universal” a căzut pe pământ , rău de tot, cu unele mici excepţii. De ce spun asta? Pentru că ei preoţii prin reprezentanţii lor mai sus pusi, râvnesc la pământuri, la păduri , la tot felul de bogătii lumeşti pe care nu vreau să le înşir aici.
In satul meu, unde după înmormântarea celor dragi se dădea o pomană, acum , în democraţie, s-a propus să nu se mai facă această asa zisă risipă, ca suntem prea săraci.
Preotul zicea că nici alte popoare nu fac asa ceva, şi că unii beau pe săturate şi la plecarea de la înmormâtare uită unde au fost şi se apucă de cântat, ba chiar şi de jucat...Avea dreptate în felul său...şi oamenii au sărăcit tot mai tare şi au început să nu mai dea acea pomană, limitându-se la nişte colăceii.
De ce am făcut această divagatie şi unde vreau să ajung de fapt?
Apoi da, să vă spun că mă gândeam de ce am mai face noi, ăstia mai săraci botezuri? Si la botez se face cheltuială destul de mare...
Oare ne-ar îngropa popa decedaţii fără să plătim, dar creştinarea bebeluşilor ar face-o fără bani?
Am ajuns unde aveam de gând:
am aflat de la ştiri că s-a inventat un nou mod de botez, care se face nu în cristelniţă ci în „BERCELNIŢĂ”, că în această nouă scăldătoare nu va fi apă sfiinţiă ci bani, mulţi bani.
Iar apa aceasta „MONEDIZATĂ”, să nu-i zic demonizată , precum şi „BERCELNIŢA” au fost inventate de Bercea Mondialul nu demult, având naş la acel botez, pe însuşi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui nostru.
Măi, măi, măi, cât de adevărată este zicala aceea cu „ Banul e ochiul dracului!” dacă se aplică oricui, indiferent de funcţie, grad, credinţă...
PS:
Eu ca o păcătoasă ce sunt , îmi cer scuze cu plecăciune şi smerenie, de la toţi preoţii-părinţi ai neamului românesc, care slujesc cu demnitate şi credinţă acest popor oropsit.

10 comentarii:

  1. Că bine le mai ziseşi, draga mea dragă.
    Am fost într-o excursie. În grup şi un preot.
    În cele 7 zile a înjurat şi a fost teribil de nervos.

    Mă întreb şi eu, ca să mă bag în seamă : De ce aş mai face ce spune popa???

    O seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ce spui tu Geanina dragă,
    dar nu trebuie să uităm ca au fost in trecutul istoric, mari preoţi care ne-au păstrat limba română apărând-o nealterată, de popoare mult mai puternice...
    O seară bună iţi doresc şi eu.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum spunea si Dan Puric, aseară la o emisiune, nu trebuie să decădem o credinţă veche de două mii de ani, din cauza unor uscături.
    Adevăraţii părinţi s-au rugat şi se roagă pentru poporul român.

    Citez un scurt dialog între Părintele Atanasie de la Mănăstirea Petru Vodă si Dan Puric:

    "-Părinte Atanasie, cum trebuie să vorbim cu cei care nu ne respectă credinţa, neamul, dragostea de ţară?
    -Acestora, Dan Puric, li se spune:Marş!"

    Aşa că, încă mai sunt oameni căroa le pasă de soarta poporului român.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am văzut şi eu emisiunea şi m-a impresionat.:)
    Alina cred că tu cunoşti mult mai bine cât au contribuit adevăratii preoţi la păstrarea limbii române şi poţi face o comparaţie cu ce se întâmplă în zilele noastre.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariana,
    in trecut, preotul, la fel ca invatatorul, erau oamenii cei mai respectati din sat, toata lumea ii asculta, le cerea sfatul... In zilele noastre, nu mai dau doi bani pe noi (ma includ si pe mine :(). Toti se cred intelepti, nu mai au nevoie de sfaturi, ba chiar ii injosesc pe cei care au o amarata de Dacie, iar nu un "Mertzan" ca al lor.

    Eu nu spun ca nu exista uscaturi in fiecare dogma, dar oamenii cu chemare prefera sa se roage in tacere, sa devina calugari, iar in fara ies niste "amarati" care practica o meserie din nevoie, nu din pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  6. O! Da Alina,
    eu nu mai am nici Dacia, dar de acum am sa circul numai cu "getaxy", ca la banii mei ...:))
    Lasa, noi sa fim sanatosi.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dumnezeu se slujeste pe bani. N-ai bani, ramai fara ceremonie de inmormantare, n-ai botez, n-ai cununie, n-ai sfestanie la masina. Ai bani, dai un actaist, n-ai... te rogi singur pentru sanatatea viilor si pomenirea mortilor.
    Bercelnita este de la "berceau" care inseamna leagan in franceza?
    Fain articol!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragii mei, ce sa spun?!.. eu am intalnit numai preoti de suflet, de har... nu stiu cum s-a facut asta... am ajuns eu la ei, au venit ei la mine... M-au ajutat, ne-am respectat, am vorbit uluitor de frumos... de ma crucesc si in ziua de azi si multumesc Domnului pentru tot...
    Dar da, am vazut oameni crucindu-se ca li s-a cerut bani cu sacul si, pt ca nu aveau, parintele acela in Domnul le-a sugerat sa mearga la o banca si sa faca credit, caci daca un preot nu e intelegator, cine sa fie oare?!
    Daca si-au luat meserie pentru asa ceva, asta vor face in continuare. Cineva imi spunea ca a intalnit doar preoti ciubucari. Daca un tanar se confrunta cu acelasi lucru, pofteste si intinde mana dupa meserie, asa cum o fac si altii. Rar preoti, invatatori si doctori cu drag de ceea ce fac. Iar si acestia se impart in mesteri (fac bine, cu indemanare dupa mână si cuvânt, dar cer rasplata) si in harici: dupa suflet, cu daruire de sine fara sa astepte rasplata. de fapt nici nu se gandesc la ea si ii vezi cum iti inchid pumnul cu degetele peste mana cu ban si iti spun sa-l dai la un sărman...

    De fapt... toti suntem sărmani de ceva...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristiana şi Dan,
    mă bucur că v-aţi oprit privirea pe articolul meu.:)
    Eram intrigată de cele aflate şi de aceea am scris; desigur pădurile sunt pline de uscături,
    dar în locul lor răsar puieţi mlădioşi...în schimb în pădurile ăstora la care făceam referire , ce vor răsări?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan,
    "bercelniţa" mea vine de la Bercea mondialul,
    dar iti mulţumesc de infomaţie, nu ştiu destulă franceză si nu cunoşteam cuvântul.:)

    RăspundețiȘtergere