OTEVIZAREA CUNOASTERII - 2


PE CE NE BAZAM?
Lipsa temeiului rational distruge orice incercare de modulare, de sistematizare a realitatii. De aceea intotdeauna mintea, ca sa se poata agata de ceva si sa poata descrie si structura realitatea isi creeaza repere axiomatice. Aceste repere insa, in timp, au efect de bumerang, caci axiomele trebuie inghitite pe nemestecate iar in timp, orice paradigama construita pe axiome va deveni toxica si va fi canibalizata de urmatoarea. Daca scorpionul se inteapa  singur, va muri. Canibalizarea paradigmei ce contine axiome toxice o va intoxica si pe urmatoarea.
In fizica, ca sa poti "prinde" in formule un fenomen ai nevoie de una sau mai multe constante.
Ca sa poti crea un model coerent al universului, cu cat numarul de constante este mai redus cu atat modelul propus pare ca se apropie de adevar. Si pentru o vreme chiar tine loc.

Pentru a incerca sa mai lamurim cate ceva, va rog sa acceptati o impartire foarte simplificata a cunoasterii pe trei dimensiuni:

1/cunoasterea imediata, cea in care ne bazam pe simturi,

2/cunoasterea nemediata sau prin altul, care tine de educatie, instructie intelectuala si autoinstructie si 

3/cunoasterea revelata sau spontana este atunci cand informatiile revelate, indiferent de natura lor, provin dinauntrul nostru, din propria noastra minte.


CUNOASTEREA REVELATA

Acest tip de cunoastere comporta o abordare mai speciala, din simplul motiv ca ea este mai speciala. In acest articol incerc sa ridic mingea la fileu celor care vad lucrurile in acest fel. Desigur se mai poate aborda  si in alte moduri.

Vom calca impreun pe terenul prezumtiilor caci numai Dumnezeu stie daca este sau nu asa. Sper sa-L fac sa zambeasca, macar condescendent.

POATE CA 
Ramanem deocamdata pe taramul probabilitatii.

Poate chiar divinitatea ne-a creat ca instrument de autocunoastere, pentru ca probabil se confrunta  si ea la randul ei acelasi gen de probleme. Ca sa se inteleaga mai bine pe Sine, ne-a creat pe noi.:)))) si ne-a lasat "liberul arbitru" intr-un spatiu determinat, acela al realitatii pe care putem sa o cuprindem. Prin noi, prin exercitiile noastre disperate de cunoastere se re-cunoaste pe Sine. Probabil ca si-a uitat copilaria, evident in situatia ca ar fi avut-o:))))


Modelele adevarate sau false, intr-o infinitate de lumi isi pierd caracterul de adevarat sau fals. Toate pot fi adevarate sau toate false in diverse acceptiuni. Intotdeauna ca sa poti emite afirmatii categorice iti trebuie un punct de reper, trebuie sa te raportezi la ceva. Si-atunci adevarul se relativizeaza. Depinde de tine unde vrei sa te pozitionezi. Ce gandesti aia primesti! :))))
Ca sa poti cunoaste trebuie ca receptorul cu sursa sa fie compatibile, recte sa foloseasca acelasi tip de limbaj.
Daca Sursa (divinitatea) este omnipotenta, omniscienta si omniprezenta - gata am bagat constantele, axiomele, iar daca Receptorul suntem noi oamenii, rezulta doua sisteme de abordare si mai multe variante de comunicare:


SISTEMUL 1
Receptorul a aparut spontan .
Acest lucru ar valida teoria evolutionista de care nu as vrea sa ne ocupam aici. Din start evolutionismul presupune ca Receptorul este in continua stare de evolutie si transformare, de cautare si formare a celor mai bune canale de comunicare, mereu perfectibile, pentru a ajunge sa se puna de acord cu Sursa pentru a putea recepta (cunoaste) cat mai corect.


SISTEMUL 2
Sursa a creat Receptorul.
Biblia subliniaza cu "dupa chipul si asemanarea Sa" cu un singur amendament : sa nu se atinga de pomul cunoasterii. As vrea sa merg pe urma povestii biblice pentru ca ma ajuta sa nu mai dezvolt alte variante de comunicare.
Ca sa existe comunicare cele trei elemente: sursa, canalul si receptorul sunt suficiente. Aici insa avem doua tipuri clare:
-comunicare univoca de tipul monolog, de la sursa la receptor
-comunicare biunivoca de tipul dialog, in care exista feedback.


Faptul ca Dumnezeu a facut omul complet in cuplu, In si Yang, pe Adam si Eva si i-a dat posibilitatea comunicarii neconditionate cu El dar le-a interzis cunoasterea inseamna ca a dorit ca omul, prin cunoastere nelimitata sa nu poata deveni el insusi Sursa prin dialog egal cu El,Sursa. Ar fi creat un element disturbator, de bruiaj in univers, o competitie nedorita pe cata vreme din oprelistea pusa este limpede ca prin facerea omului nu dorea decat o oglinda in care sa se rasfete.


Odata călcat consemnul pus de Sursa, aceasta i-a luat ceva (un ceva despre care vom mai vorbi) poate o parte din canale i-au fost bruiate sau senzori de receptie dar poate descoperiti voi, si l-a dat afara din sistem, din Rai.
In orice caz  taurii cei inaripati - heruvimii sau ce-o fi pus El la poarta Edenului au fost si raman ecranul, scutul Lui de protectie. 

Va urma
Sursa foto este necunoscuta. Provine din e-mailuri. In eventualitatea aparitiei vreunei reclamatii fotografia va fi retrasa.

3 comentarii:

  1. E interesantă tema şi deschide multe portiţe de discuţie. Înclin să cred că în acest punct stă pitită următoarea idee care va călăuzi umanitatea.
    Am speculat şi eu puţin pe tema asta... http://ionutsk.blogspot.com/2009/12/zbor-sagetat.html
    Aş aprecia un dialog pe marginea subiectului :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ionutsk, :)
    Sa-nceapa dialogul! :)

    Maxima zilei:

    CUNOSC DECI NU STIU NIMIC!

    RăspundețiȘtergere