Mos Craciun exista!

Virginia Ohanlon, o fetita de opt ani din New York, a vrut din tot sufletul sa afle adevarul gol-golut. De aceea, a trimis o scrisoare ziarului "Sun":

"Am opt ani. Unii dintre prietenii mei spun ca Mos Craciun nu exista. Tata spune ca tot ce scrie in "Sun" este adevarat. Spuneti-mi, va rog: exista Mos Craciun?" Virginia Ohanlon


Scrisoarea i s-a parut redactorului sef atat de importanta, incat l-a desemnat pe Francis P. Church, editorialist cu experienta, sa raspunda pe prima pagina.
"Virginia, micii tai prieteni nu au dreptate. Multi copii cred numai ceea ce vad. Ei cred ca nu poate exista ceea ce nu pot pricepe cu spiritul lor mic, de copil. Spiritul uman, in general, e mic, indiferent ca apartine unui om ma
re sau unui copil. In spatiul cosmic, s-ar pierde ca o insecta mititica. Un creier de furnica nu e suficient pentru a cuprinde si intelege intregul adevar.
Virginia, Mos Craciun exista! Exista asa cum exista iubirea, marinimia, cinstea, credinta, sinceritatea, respectarea cuvantului dat. Si doar pentru ca toate acestea exista, viata noastra este frumoasa si senina.
Fara Mos Craciun, lumea ar fi atat de intunecata! Fara el nu ar mai exista nici o fetita ca Virginia, nici credinta, nici poezia! N-ar mai exista absolut nimic din ceea ce ne face viata suportabila. Abia daca s-ar mai distinge un licar de frumusete. Chiar si lumina copilariei, cea care face lumea sa straluceasca, s-ar stinge. Mos Craciun exista, altfel nu ai mai putea crede in basme. Sigur, l-ai putea ruga pe tatal tau, in ajun, sa trimita oameni care sa-l prinda pe Mos Craciun. Aproape sigur, n-ar reusi sa-i dea de urma. Si? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea asa usor. Asta nu dovedeste nimic. Cele mai importante si mai frumoase lucruri raman de cele mai multe ori invizibile. Zanele, de pilda, dansand in luminisuri sub razele lunii. Si totusi, ele exista!
A-ti imagina toate minunile, cu atat mai putin a le vedea, asta nu poate nici cel mai intelept om din lume. Indiferent ce vezi, nu vezi niciodata totul. Poti sa desfaci un caleidoscop in cautarea acelor figuri atat de frumoase. Vei gasi doar cioburi colorate, atata tot. De ce? Pentru ca exista un val care acopera lumea cea adevarata, un val pe care nu-l poate destrama nici cea mai mare putere din lume. Numai credinta, poezia si iubirea il pot ridica putin. Abia atunci putem recunoaste frumusetea si splendoarea de dincolo. "Acesta este adevarul gol-golut?", ai putea sa intrebi. Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevarat si mai trainic.
Mos Craciun traieste, si va trai vesnic. Va exista si peste zece ori zece mii de ani, pentru a umple de bucurie pe toti copiii ca tine si fiecare inima primitoare.
Craciun Fericit, Virginia! Al tau, Francis Church"
Schimbul de scrisori dintre Virginia si Francis P. Church dateaza din anul 1897. An de an, peste o jumatate de secol, pana la incetarea aparitiei ziarului "Sun", in 1950, a fost reprodus de Craciun pe prima pagina a ziarului. Apoi stafeta a fost preluata de ziarul german "Welt am Sontag", iar acum si de "Formula As".
Cand eram gata cu acest articol, aflu ca in discutie au intervenit si oamenii de stiinta. Ei zic ca daca Mos Craciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Credinta in Mos Craciun le induce copiilor notiunile de "bine" si de "rau". Existenta lui Mos Craciun este un ajutor pretios pentru parinti, pentru ca incurajeaza dezvoltarea morala a celor mici. Eh, mi-am zis, ce pacat ca oamenii de stiinta cu mania exactitatii sunt mereu gata sa sfasie valul de pe minunatele mistere ale lumii. "Pacat" de care sunt constienti si ei. Oamenii de stiinta regreta ca miturile, magia, legenda lui Mos Craciun s-au erodat, de cand societatea pune pe primul plan rationalul. Aflat pe partea cealalta a muntelui, abia mai indraznind sa murmur "unde esti copilarie", eu cred cu tarie in explicatia ziaristului de la "The Sun". Mos Craciun exista! Exista pur si simplu! Si va exista atata vreme cat pe lumea asta vor exista copii!
Sarbatori fericite!

Sursa: Formula As

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu