Cum functioneaza moartea

Pentru unii dintre noi, moartea este un lucru pe care l-am vazut doar pe micile ecrane. Perceptiile noastre despre moarte au fost conturate de catre actori care se lupta dramatic cu moartea pe patul de moarte, sau baietii rai care isi primesc recompensa la finalul filmului pentru faptele ce l-au facut celor buni,si sunt ciuruiti de gloante.

Despre moarte auzim si in stirile din fiecare zi:de la omul de rand care moare impuscat pe strazi in urma unui jaf,altul injunghiat in inima intr-un restaurant,pana la celebritati care au luat o supradoza,si nu in ultimul rand atacurile teroriste care deja au devenit ceva la ordinea zilei. Moartea este ceva despre care invata si studentii la orele de istorie,incercand sa inteleaga impactul a milioane de morti din cauza razboaielor,maladiilor,dezastrelor naturale,sau a lagarelor de concentrare.

Altii dintre noi au intalnit moartea intr-un mod mai personal.Am pierdut bunici si parinti din cauza bolilor degenerative,am pierdut frati si prieteni in accidente de masina,sau am cunoscut persoane care s-au aflat la locul nepotrivit,in momentul nepotrivit.De multe ori nu pare a fi cinstit sa moara cineva.De asemenea poate parea nefiresc pentru ca din momentul nasterii,depunem eforturi mari pentru a preveni moartea.In copilarie primim vaccinuri pentru a nu ne imbolnavi,primim instructiuni stricte ca inainte de a traversa strada sa privim in stanga si in dreapta,si suntem incurajati sa bem lapte pentru ca ne face bine.Pe parcurs ce devenim adolescenti,invatam despre factorii de risc care ne scurteaza viata,de la fumat si abuzul de alcool,pana la sexul neprotejat si viatza dezordonata.Iar cand suntem adulti incepem sa luam vitamine si suplimante,si ne inscriem in programe bizare de exercitii fizice si regimuri alimentare,toate pentru a incerca sa inselam moartea.

Insa lupta impotriva mortii nu este o batalie pe care o putem castiga.Mai degrabe,moartea este un fenomen foarte natural a vietii noastre,care apare la unii mai curand,la altii mai tarziu,pentru ca trupurile noastre nu sunt facute sa dureze la nesfarsit.Fara caracterul prematur a mortii,noi oamenii nu am mai prea face nimic toata ziua.Astfel,moartea ne preseaza,si nu ne simtim niciodata pregatiti sa ne ia.Moartea este o "afacere" misterioasa--singurii care stiu ceva despre ea nu mai sunt printre noi sa ne impartaseasca acest lucru.

Ce este moartea?

De-a lungul timpului moartea a fost definita in mai multe feluri. In prima editie Enciclopedia Britannica, moartea a fost sumarizata ca si "despartirea sufletului de trup", iar aceasta definitie reflecta asupra faptului ca viziunea noastra asupra mortii este legata de credintele noastre religioase. Dupa 15 editii,definitia a fost de 30 de ori mai lunga. Aceea crestere este de fapt datorita intelegerii mai in profunzime a corpului omenesc. Insa din punct de vedere pur biologic, moartea nu este deloc usor de inteles; de fapt avansurile tehnologice si medicale nu au ajuns decat in punctul de a putea determina daca o persoana este decedata sau nu.

Nu vreau sa spun ca determinarea mortii fara tehnologia medicala ar fi usoara. Imagineaza-ti pentru un moment ca traiest cu sute de ani in urma. Esti acasa cu matriarhul familiaei, care pare a fi mort. Nu soliciti ajutorul unui doctor;mai degraba chemi preotul sa determine cauza decesului. Familia si preotul nu au decat indicii exterioare ca persoana este moarta. Poate ai fi tinut o oglinda la gura persoanei,sau o pana in fata nasului. Daca oglinda nu s-a aburit, sau pana nu s-a miscat,atunci persoana este considerata moarta.

Pe parcurs, in secolul 18 se stiau deja destule despre anatomia omului pentru a verifica bataile inimii,insa stetoscopul a aparut cu multe decenii in urma.Pe vremea aceea se verifica daca o persoana este decedata cu asa numitul test Balfour.Cu ajutorul unui ac subtire se strapunge pielea,si se infinge acul in inima.Pe capatul celalat se lega un mic stegulet,pentru a vedea daca bate inima.

Cu timpul oamenii au realizat ca si in cazul in care semnele exterioare de viata,de exemplu respiratia si bataile inimii nu mai exista,mai exista sanse ca persoana sa nu fie decedata.De fapt au inceput sa circule povestiri cum ca o persoana poate fi ingropata de viu,daca nu se diagnosticheaza corect.atunci a devenit moarte in unele cazuri revocabila.


Azi,stim ca exista tehnologii care intr-adevar fac ca in unele cazuri moartea sa fie anulabila.Daca o persoana nu mai respira,atunci poate fi conectata la un aparat care o ajuta in acest proces.De asemenea avem aparate avansate care pot tine o persoana in viata si in conditii mai extreme,daca definesti viata dupa pulsul persoanei.

Insa doctorii si familiile au inceput sa creada ca poate pulsul nu era indeajuns pentru a considera o persoana vie.Au existat cativa pacienti care niciodata nu si-au revenit dupa ce au fost conectati la aparatura.doctorii au inceput sa foloseasca termeni de genul "stare vegetativa persistenta" si "coma ireversibila".In 1958,neurologii francezi au numit aceasta stare "coma depasse" sau coma depasita in limba romana.

Acesti oameni nu si-au mai revenit,pentru ca creierul lor era prea distrus.Cam prin acelasi perioada,doctorii au descoperit cum sa faca transplanturi de organe in persoanele care erau pe moarte din anumite motive,prelungind viata acestora.Insa au avut o problema--nu aveau destule organe pentru transplant.

Definitia decesului

Iata situatia din anii '60:Doctorii au avut puterea de a transplanta organe si sa ofere inca o sansa de viata celor suferind.In acelasi timp,au avut si pacienti care aveau organe potrivite pentru transplant,care erau conectati la aparate pentru a fi tinuti in viata,si pareau sa nu isi mai revina niciodata.In 1968,Harvard Medical School a redefinit moartea ca si degradare ireversibila a creierului,sau moarte cerebrala.

Intr-un fel,aceasta definitie este destul de aproape de definitia facuta prima data de catre Enciclopedia Britannica,daca consideram sufletul fateta pentru ceea ce face din om o fiinta unica si umana.Comitetul de la harvard,a declarat ca persoana este decedata cand memoriile,personalitatea,situata in creier,sunt intr-un mod irecuperabil duse.

Creierul cortical,sau scoarta cerebrala,este partea unde acele memorii si personalitatea este stocata,iar unii au argumentat ca o leziune majora in aceea parte se poate califica ca si moarte cerebrala.Totusi,cele mai multe tari dezvoltate au semnat pentru definitia legala a mortii cerebrale care considera degradarea intregului creier,inclusiv partile care controleaza vorbirea ,respiratia,si miscarea.

Folosirea creierului ca si reper pentru definitia decesului a prezentat multe dificultati. Poate fi greu pentru prieteni si familie sa auda ca persoane iubita este moarta ,cand ei pot vedea aceea persoana cum respira, si la atingere trupul acestuia este cald,chiar daca aceste stari sunt mentinute de catre apartura. Unii oameni chiar au argumentat ca aceasta definitie a decesului a fost dezvoltata din cauza lipsei organelor donate, iar despre cat de multa patrte din creier trebuie sa moara pentru a defini decesul inca cauzeaza discutii in bio-etica si lumea mediciilor.

Iar tehnologia intotdeauna complica verdictul de deces,pentru ca masinariile noi sunt capabile sa gaseasca chiar si cea mai mica activitate cerebrela.Cand copilul tau este conectat la aparatura de sustinere a formelor vitale,chiar si cea mai mica activitate cerebrala poate fi o speranta.Si cum in fiecare zi se fac avansuri in stiinta neurologiei,oare merita sa tii pe cineva sub aparature pana ce medicina gaseste o metoda de vindecare?Voi mai scrie despre aceste probleme etice mai tarziu,acum voi reveni la procesul de deces.


Chiar daca definitia legala pentru deces este legata de moartea cerebrala,foarte rar vei auzi despre moartea cerebrala ca si cauza mortii.De cele mai multe ori cauza decesului este atacul de cord,cancerul,sau atacul cerebral.Evenimentele care cauzeaza moartea pot fi categorizate in trei categorii:moarte accidentala,care sunt rezultatul unei lovituri cauzate de un accident;moarte violenta,din cauza uciderii sau sinuciderii;si moarte naturala,ceea ce include boli si decese care apar din cauza varstei inaintate.


Cu ajutorul medicinii moderne,am invins multe boli infectioase care inainte erau boli incurabile,si am inbunatatit conditiile sanitare care mai demult puteau cauza moartea.Insa,si in zilele n oastre exista zone unde conditiile de igiena sunt precare,ceea ce duce la multe decese din aceste motive.Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii,in tarile sarace,boli precum HIV/SIDA,si boli diareice sunt principala cauza de morbiditate,in timp ce in tarile dezvoltate cele cinci principale cauze sunt:boli coronariene,atacul cerebral,
cancerul pulmonar,infectii respiratorii mai mici,si boli pulmonare.

In zilele noastre,oamenii in tarile dezvoltate traiesc mai mult.Insa cu aceasta binecuvantare a unei vieti prelungite,apare o alta cauza a decesului:bolile degenerative.Asadar,in timp ce accidentele intotdeauna vor cauza decese,marea majoritate nu vom muri instantaneu,ci va fi un proces mai lent.

La capatul drumului

Tehnologia ne ajuta sa traim mai mult,insa ne schimba si modul in care murim.Fiecare respiratie ne furnizeaza oxigenul necesar supravieturii organismului.Pur si simplu,decesul va incepe in momentul in care organismul nu primeste oxigenul necesar supravieturii.

Fiecare tip de celula moare la un anumit interval de timp dupa ce este privat de oxigen.Celulele creierului necesita o cantitate enorma de oxigen,insa inmagazineaza foarte putin pentru rezerva,astfel orice limitare a oxigenului inspre creier are ca si rezultat moartea celulelor in cateva minute (intre 3 si 7 minute).De aceea un atac cerebral poate ucide atat de repede.

Cand circulatia sangelui inspre inima este blocata,apare atacul de cord,cee ce de asemenea poate sa ucida foarte repede.Trupurile noastre nu sunt facute sa dureze pentru totdeauna,astfel uneori sistemele trupului par sa se "uzeze".Cand moare cineva din cauza varstei foarte inaintate,in principiu ceea ce vezi este efectul uzurii acestor sisteme.

Exista niste semne exterioare care indica incetinirea sistemelor care mentin o persoana batrana in viata.Persoana va incepe sa doarma mai mult,pentru a conserva putina energie pe care o are.Cand aceasta energie nu mai este,individul isi poate pierde dorinta de a manca sau de a bea apa.Inghititul devine foarte greu,si gura persoanei devine mai uscata,deci fortand persoana sa manance poate provoca inecarea.Persoana respectiva incepe sa isi piarda controlul asupra vezicii urinare si intestine,insa "accidente" se vor intampla mai rar pentru ca si functiile gastrointestinale incep sa cedeze si sa functioneze mai lent,din cauza ca persoana consuma mai putin.

Orice durere pe care o simte persoana in aceste momente,de obiciei pot fi atenuate de catre un doctor in anumite feluri,insa aceste ultime clipe din viata unui om pot fi foarte greu de monitorizat.Stadiul de chiar inainte de deces se numeste faza agonala.Persoana pe moarte in multe cazuri este dezorientata,si va parea ca el sau ea nu isi gaseste comfortul.Cateodata va avea probleme de respiratie,ca si cum nu ar primi aer.De asemenea pot fi pauze mari intre respiratii obosite,ce se aud mai tare.Daca persoana are adunata apa in plamani,atunci acumularea poate provoca o respiratie cu un sunet care mai este numit si huruitul mortii.Din momentul in care celulele din corp incep sa piarda legatura,persoana va incepe sa aiba convulsii sau spasme musculare.


Nu se stie exact ce simte persoana in acest moment,desi cei care au avut experiente"Near Death"(aproape de moarte) afirma ca acest proces nu este dureros.Experientele "Near Death" par sa aiba cativa caracteristici comuni,inclusiv senzatia de pace si bunastare,senzatia de separare de trupul fizic,si senzatia de iesire din intuneric si intrarea in lumina.In urmatoarele saptamani voi scrie mai in amanunte si despre acest lucru.

Unii doctori cred ca acest lucru se intampla din cauza endorfinelor pe care trupul le elibereaza in acel moment al mortii.Cand inima si respiratia se opreste,persoana este in moarte clinica.In corp nu este circulatie sanguina,deci nu este ce sa transporte oxigenul in celule.Insa moarte clinica este un punct care este reversibil,adica persoana mai poate fi readusa la viata cu ajutorul aparatelor de resuscitare si de sustinere a vietii.


Punctul din care nu se mai poate intorce este moartea biologica,ceea ce apare de la 4 pana la 6 minute dupa moartea clinica.Doar atata timp le trebuie celulelor creierului pentru a incepe sa moara,dupa ce s-a oprit inima,si nu mai primesc oxigen.Resuscitarea este imposibila incepand din acest moment.

Ceea ce se intampla cu "spiritul" persoanei dupa acest punct depinde de credintele tale religioase si culturale.

Corpul de dupa moarte


Dupa ce inima se opreste,imediat corpul va incepe sa se raceasca.Aceasta faza este cunoscuta ca si "algor mortis",sau racirea cadavrului.Cu fiecare ora ce trece,temperatura corpului va scadea cu 0.83 grade Celsius,pana ce va atinge temperatura camerei.In acelasi timp,fara circulatie,sangele va incepe sa se depuna si sa se aseze.Rigor mortis,sau intarirea corpului,incepe in aproximativ 6 sau 7 ore dupa deces.

In timp ce corpul omului este mort,sunt celule care mai sunt vii.De exemplu,celulele pielii mai sunt vii timp de pana la 24 ore dupa moarte.Insa mai sunt si alte lucruri care sunt vii si vor produce descompunerea sau putrefactia cadavrului.Aici vorbim despre organisme mici care traiesc in intestine.

La cateva zile dupa deces,aceste bacterii si enzime vor incepe sa descompuna "gazda" lor.Pancreasul are atat de multe astfel de bacterii incat se autodigera.In timp ce aceste organisme isi fac drumul catre organele cadavrului,cadavrul va deveni decolorat,mai intai va fi verde,apoi violet,iar la urma negru.daca nu poti vedea schimbarea de culoare,in curand vei simti ca acele bacterii lucreaza,pentru ca ele creaza gaze care miroase oribil.Pe langa acel miros oribil,acel gaz va produce o presiune in interiorul corpului,cauzand umflarea cadavrului,iesirea ochilor din orbita,si umflarea limbii .Au existat cazuri in care aceste gaze au produs "aruncarea" fatului din cadavrul in proces de descompunere a unei femei decedate.

Dupa o saptamana,pielea este basicata,chiar si cea mai mica atingere o poate destrama.Dupa o luna va incepe sa cada,parul,unghiile si dinti.Multa lume nu stie faptul ca teoria care afirma ca parul si unghiile inca mai cresc dupa moarte este total falsa.Aceste afirmatii se datoreaza unei iluzii optice.Parul si unghiile doar par mai mari din cauza ca pielea si restul trupului se usca si se fac mai mici.Organele interne deja sunt lichefiate,ceea ce va umfla cadavrul pana ce acesta se va desface.In acest moment mai ramane scheletul.

Majoritatea dintre noi nu pot vedea acest proces,deoarece si legea ne spune ca trebuie sa facem ceva cu acel cadavru.Sunt mai multe posibilitati:poti sa alegi un sicriu pentru cadavru,sau o urna pentru cenusa.De asemenea cadavrele mai pot fi si imbalsamate,mumificate,sau inghetate.In unele zone a planetei se mai practica ritualuri de canibalism,in timp ce alte culturi lasa cadavrul expus elementelor naturii si animalelor.In afara cazului in care cadavrul este mumificat sau imbalsamat,el se descompune in modul descris mai sus.Oricum,ingroparea in sicriu incetineste acel proces,in acest caz fiind un factor important si tipul de sol in care este pus sicriul.

Modul de ingropare a cadavrului varieaza in functie de cultura si religie.In unele culturi mai vechi,mortul era ingropat impreuna cu obiectul lui favorit,cateodata chiar cu persoana iubita.Cateodata razboinicii erau ingropati in pozitia verticala,pregatiti pentru actiune pentru totdeauna.Evreii ortodocsi isi ingroapa mortii chiar in ziua decesului,iar Budistii cred ca constiinta sta in organism timp de trei zile.Hinduistii sunt crematoriati,pentru ca se crede ca arzand se elibereaza sufletul de trup,in timp ce Romano-Catolicii privesc cu asprime asupra acestui lucru din cauza respectului pentru trup,care este simbolul vietii umane.

9 comentarii:

  1. eu zic...in jur de 3 ore?5?7? ...hmm :-? e bun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am scris,daca bine imi aduc aminte,in trei seri,a cate 3-4 ore.Sursa principala de inspiratie a fost Howstuffworks.com.Imi place mult howstuffworks.com,si de multe ori scriu despre ce am citit acolo.Daca as avea timp as traduce tot siteul,pe howstuffworks sunt niste articole de o calitate deosebita, care rar se gasesc in limba romana.

    RăspundețiȘtergere
  3. super interesant,ar fi pacat sa nu ne impartasesti si noua lucrurile care ti se par interesante.asa k spor la scris

    RăspundețiȘtergere
  4. :) mersi,mai am putin de lucru la unele aspecte legate de 100 Ro,dupa care voi scrie mai des si mai mult:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Uff...ce-mi face Feri,ma rascolesti,nici n-am reusit sa termin de citit articolul,nu pot,desi imediat dupa moartea sotului meu,am citit aproape tot ce mi-a cazut in mana legat de moarte...acum numai auzul cuvantului deja imi face groaza... cuvantul ma sperie,stii ce inseamna sa-ti moara cel drag in brate si sa nu poti sa -l ajuti?e ingrozitor!!! ai senzatia aia aiurea,ne neputinta ca si cum ai vedea ce se probuseste o masina in prapastie si n-ai cum s-o opresti...
    Sotul meu a simtit cu citeva minute in urma ca va muri,mi-a spus sa-l tin in brate,daca iti amintesti scena din "love story" ,era identica cu a noastra...doar ca el era pe pat intins si nu avea putere sa se ridice,a murit tot de leucemie ca si fata din din film....a trait intr-un minut cat altii in doua,a fost un om plin de viata,parca a simtit ca viata lui se va termina mult prea repede..la 50 de ani....:(

    RăspundețiȘtergere
  6. :( IMI PARE FOARTE RAU TASHA...DUMNEZEUL SA IL ODIHNEASCA.Iti inteleg durerea,cu siguranta ti-a schimbat felul in care privesti asupra vietii....:(

    RăspundețiȘtergere
  7. @100ro: Interesant si ciudat articolul! Si stufos! :)

    @Tasha: Nu te intrista Tasha, eu am patit ceva similar cu mama mea cand aveam 21 de ani, insa nici macar nu am avut prilejul sa fiu langa ea in momentul acela. Viata are caile ei si noi suntem datori sa rezistam ba chiar sa invatam. Uite ca ieri eu eram intr-o pasa proasta, azi deja dau sfaturi. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Grosso,mama mea n-a putut muri cat timp am stat langa ea,a trebuit sa ies din incapere,agoniza,dar parca nu m-ar fi parasit,a murit insa la o varsta frumoasa la 90 de ani...
    Ma buru ca ai depasit faza de ieri,bravo! sa stii ca nici eu nu gazduiesc stari de acest fe...ma scutur repede de ele,nu ne fac bine,gasesc remedii de fiecare data...stii cum se spune cui pe cui se scoate... ;)
    Vezi cum faci!

    RăspundețiȘtergere
  9. @100 Ro ,asa este,nimic dupa moartea lui nu mai e cum a fost,casa de la Negresti a ramas inchisa,m-am mutat la ap. fetei mai mari din Satu Mare,acolo amintirile m-ar fi secat,as fi ajuns o epava,in scurt timp...dar asa uite D-zeu mi-a dat puetere,lupt in continuare,imi place viata si incerc pe cat pot sa mi-o fac frumoasa.

    RăspundețiȘtergere