Craciunul in Bucovina

Bucovina este un ţinut al misterelor, cu colinde care urcă pământul până la cer, cu oameni în costume viu colorate, care exersează de multă vreme arta ospeţiei şi a mitologiei.
In acest loc mirific, m-am născut, am crescut, m-am format ca om şi trăiesc eu.... N-aş pleca de aici pentru nimic în lume. Când văd cu câtă uşurinţa ar renunţa unii la locul unde s-au născut, cu câtă uşurinţa îşi leapăda ţara, parcă mă doare sufletul.

Sunt invatatoare şi ştiu ca acesta e misiunea mea pe pământ, insa stiu ca daca n-as fi invatat copiii despre dragostea de tara, iubirea de parinti, respectul fata de sine si fata de altii, stiu ca as fi cântat lumii intregi despre toate aceste lucruri.

De mica, am iubit doinele si horele noastre bucovinene pe care le cânta mosul meu cu atata patima atunci cand avea cate un dor la inima, tot din copilarie, de la bunica am invatat sa iubesc portul popular bucovinean, incat o rugam pe bunica sa scoata duminica, din lada de zestre, bruma de avere care ii mai ramasese de pe urma razboiului: doua costume populare vechi, tesute cu mana ei, si ma imbracam cu ele, admirandu-ma in oglindă cât de mândră eram.

Vremea a trecut, bunicii mei nu mai sunt, insa ei traiesc prin mine, prin ceea ce mi-au sadit in sufletul meu de copil. Iar eu, la randul meu, incerc de cativa ani incoace sa le transmit copiilor mei de la scoala ceea ce s-a inradacinat atat de adanc inlauntrul meu: dragostea pentru folclorul autentic bucovinen.

Mi-a fost destul de greu sa-i atrag pe cei mici sa cante folclor, insa mai greu este sa-i ţin langa mine pentru a canta, chiar si atunci cand mai cresc putin...pentru ca incep sa se rusineze de portul popular, de vorba noastra cu accent moldovenesc... dar nu ma dau batuta asa de usor si o iau de la capat, atunci cand cei mici, deveniti mari, pleaca.

Stiu ca mai sunt vreo doua saptamani pana la Craciun, insa pentru mine a inceput deja colindatul. Astazi am avut un concert la Iullius Mall Suceava, iar saptamana viitoare vom canta pe scena Casei de Cultura, Suceava. De aceea, in tumultul acesta al votarii, fraudarii, amenintarii.... vreau sa va cantam o colinda de pe la noi.
Sper s-o primiti cu bucuria cu care v-o daruiesc!


6 comentarii:

  1. Foarte frumoasa postarea, precum si cele prezentate de tine aici:)...se vede ca esti o persoana care nu uita de unde a plecat si sufletista:)...toate cele bune si o seara frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti o persoana cu inima mare din cate am observat,bine ai venit pe 100 Ro:)

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos. felicitari pt curaj...si sa stii ca eu m am nascut in tg neamt...si mi s-a facut asa dor de acasa, citind postarea ta:)
    bine ai venit printre noi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Alinaaaaa...!!!! :)
    Bine te-am gasit! :)
    Succes!
    Ai inceput cu dreptul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Oooo! Ce de comentarii!
    Va multumesc!
    Bine "ca" v-am gasit!

    RăspundețiȘtergere