Grecia: decimarea continua
Dupa “salvarea” Greciei de catre finantele mondiale (FMI, BCE, CE) si dupa ce poporul grec a ales “Europa” la ultimele alegeri prin rejectarea lui Samaras, ne-am fi asteptat ca Grecia sa isi revina pe un drum cu mai putine hopuri, cu oarece sperante, un drum pe care sa se vada macar luminita de la capatul tunelului.
Cu exceptia scurtelor concedii pe care cativa romani fericiti au ocazia sa le petreaca in Grecia, perceptia noastra asupra Greciei, asupra mersului lucrurilor vin din presa romaneasca. Care presa romaneasca, traduce unele articole din engleza, de multe ori cu greseli de traducere uimitoare, dar nu vreau sa o lungesc cu asta.
Pe langa impresiile de vacanta si informatiile din presa, pentru a intelege situatia din Grecia, am putea face un mic experiment de imaginatie. Asdar, imaginati-va ca sunteti proprietarul unei afaceri din Grecia si afacerile va scad pentru ca evident puterea de cumparare scade pentru ca Troika taie la sange in administratia publica din Grecia. Ce faceti? Incepeti sa platiti mai multe taxe, sa investiti mai multi bani ca sa va extindeti afacerea, incepeti sa va cumparati mai multe masini, mai multe case, angajati mai multi oameni, etc? La mintea cocosului ca nu veti face asa.
Taierile din administratia publica cerute de Troika nu au facut decat sa dea jos cu consumul si sa indemne oamenii de afaceri care inca mai platesc taxe, sa faca si mai multa evaziune, sa plateasca si mai putine taxe, sa optimizeze si mai mult costurile. Asta pentru cei care nu au intrat deja in faliment. Deci, la mintea cocosului ca lucrurile nu au cum sa isi revina daca singurele masuri luate sunt taierea din administratia publica.
Grecia se prezina deci ca un pacient caruia i se taie cate o bucatica de carne din cand in cand si i se cere in schimb sa munceasca mai mult si mai eficient, si in plus sa nu se planga ci sa fie optimist.
Evident “solutia” europeana cu privire la Grecia nu are decat un singur scop: sa ascunde praful sub pres, sa “tina euro unit”, adica sa evite orice deraiere de la “proiectul european” indiferent de ce se intampla cu popoarele. Grecia este evident un experiment: cat poate un popor rezista la subjugare si mizeri, cat poate fi un popor decimat, batjocorit, calcat in picioare? Cat poate supravietui o administratie “operationala” condusa de la Bruxelles sau Frankfurt in ciuda masurilor antipopulare? Pentru ca ceea ce traiesc acum greci li se pregateste tuturor europenilor. Masinaria birocrata europeana invata acum cum sa decimeze un popor prin “austeritate”, cum sa tina pe linia de plutire banci “zombi” si cum sa mentina o administratie “operativa” care are mainile legate si nu are decat rolul de a strange taxe si vinde asset-uri, in conditiile in care evident aceste masuri vor starni furia publica si vor risca instabilitate.
Si in caz ca ati auzit niscavai zvonuri prin presa romaneasca ca Grecia isi revine, iata cateva stiri proaspete care au fost ignorate de hartiile igienice din presa romaneasca:
- Hellenic Petroleum offers voluntary exit to 300 staff - dintr-un total de 4000 de angajati, 300 vor fi dati afara “voluntar”; statul mai detine in cea mai mare companie petroliera a tarii 35,5% dar nu pentru multa vreme, caci FMI deja “le recomanda” vanzarea actiunilor, angajament “asumat” de guvern de altfel in momentul in care a acceptat “salvarea” din partea Troikai
- Eight universities shut due to mobility scheme dispute – opt universitati inchid portile; mai conteaza de ce?
- Samaras to meet with IMF chief in Washington – dupa ce Angela nici nu a terminat bine cu alegerile si a inceput sa ii certe pe greci ca sunt lenesi si trebuie sa devina mai germanici ca sa primeasca ajutorul de “bailout”, grecii incearca sa ii convinga pe americani sa o tempereze pe nebuna; ba daca se poate, sa lase sa curga si pe la ei niscavai dolari din tiparnica lui Shalom Bernanke:
“Amid German pressure for fiscal discipline in Greece, freshly cemented by Angela Merkel’s re-election as chancellor, Prime Minister Antonis Samaras is traveling to the USA on Saturday seeking support for a more growth-inducing policy mix.”
Iar in final, in caz ca ati auzit de primul “surplus” bugetar, tradus gresit de mediafax ca “crestere economica”[1], iata si un scurt articol care explica de unde vine acesta si care e treaba cu el:
“Primary surplus for 2013 has turned into the mother of all battles for the government and as such is making every possible effort to create a cushion that will absorb any shortfalls in revenues in the remainder of the year, which has accumulated a significant amount of tax obligations that has even the troika concerned.”(Sursa)
Altfel spus, luand in considerare estimarile scaderilor de venit din lunile de incheiere ale anului, guvernul a taiat drastic cheltuielile ca sa aiba un “buffer”, adica o mica economie pentru plata pensiilor si a salariilor. Ceva similar fac si ai nostri taind toate investitiile in infrastructura ca sa aiba bani pentru salarii si pensii si sa raporteze excedente. Insa chiar si cu taierile, cata vreme ai atatia porci flamanzi care sug la tata vacii, tot pe minus o sa iesi.
Macar dovedim ca reusim sa nu facem investitii chiar si fara sa ne imprumutam la FMI 25 de miliarde. Avem un motiv de mirare in minus, nu ne mai putem intreba unde s-au dus miliardele de la FMI si nu doar pentru ca vedem unde nu s-au dus. De Gigel Chiazna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu