Regrete ?


Tot mai putini rusi regreta destramarea Uniunii Sovietice

autor: FrontPress 02.01.2013

URSSCirca 56 la sută dintre ruşi regretă dizolvarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), conform unui sondaj de opinie publicat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la formarea gigantului comunist, care a înglobat abuziv şi teritoriile estice ale României Mari. Cu toate acestea, proporţia nostalgicilor este cu aproape 10 procente mai mică comparativ cu situaţia existentă în urmă cu 10 ani.
Conform sondajului realizat de Centrul de Sondare a Opiniei Publice (VCIOM), o treime dintre ruşi nu regretă deloc prăbuşirea Uniunii Sovietice în urmă cu 21 de ani, adică cu 6 procente mai mulţi decât în 2002.
Majoritatea nostalgicilor după perioada comunistă au peste 45 de ani, nu au studii superioare, nu sunt utilizatori de internet şi locuiesc în marile oraşe. Tinerii şi persoanele care au terminat o facultate preferă viaţa din Rusia actuală.
Două treimi din cei chestionaţi consideră că URSS a contribuit la dezvoltarea economică şi culturală a naţiunilor componente ale Uniunii. Alte 20 de procente consideră contrariul.
Statul care a înglobat odinioară 15 republici a dispărut de pe harta lumii în decembrie 1991, după ce liderii politici ai Rusiei, Ucrainei şi Bielorusiei au semnat documentul care a pus capăt imperiului sovietic.
La mai bine de două decenii de la acest eveniment istoric, peste jumătate dintre ruşi sunt convinşi că prăbuşirea URSS putea fi prevenită. Alte 35 de procente sunt convinşi că a fost un eveniment inevitabil.
În data de 8 decembrie 1991, liderii Rusiei, Ucrainei şi Bielorusiei au semnat tratatul de constituire a Comunităţii Statelor Independente, document care a pecetluit soarta imperiului roşu. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu