Program pentru a citi gandurile

Cercetatorii americani au creat un program care poate CITI GANDURILE

autor: FrontPress 01.02.2012
Cercetătorii americani susţin că au dezvoltat o nouă tehnologie care poate să citească la propriu gândurile cele mai intime cu ajutorul unui program care decodează activitatea cerebrală şi o transcrie în cuvinte. Această descoperire ar putea avea efecte benefice pentru persoanele cu deficienţe de vorbire dar în acelaşi timp deschide calea şi unor posibile abuzuri de neimaginat până acum în domeniul controlului populaţiei.
Neurologii de la Universitatea Berkeley din California au fixat mai mulţi electrozi pe creierele unor voluntari care au suferit operaţii la nivelul craniului şi au monitorizat informaţiile din lobul temporal, scrie Daily Mail. Când un subiect ascultă o persoană vorbind, intervine un calculator care analizează modul în care creierul procesează informaţia, reproducând apoi cuvintele auzite de pacientul respectiv. Oamenii de ştiinţă cred că aceeaşi tehnică poate fi folosită şi în mod invers, pentru citirea gândurilor, adică posibilitatea reproducerii de către calculator a ce vrea persoana respectivă să spună în cuvinte, înainte ca aceasta să rostească orice sunet.
Această descoperire a fost  publicată şi în jurnalul de specialitate  PLoS Biology, afirmându-se că se deschide astfel o nouă perspectivă în ceea ce priveşte citirea gândurilor. Robert Knight, profesor de psihologie şi neurologie, a declarat că acest pas înainte îi va ajuta pe toţi pacienţii cu probleme de vorbire.
Cercetătorii au testat noua tehnologie pe 15 pacienţi, care suferiseră operaţii pentru tratarea epilepsiei sau pentru extirparea unor tumori cerebrale.  Pe suprafaţa creierelor lor au fost instalaţi până la 256 de electrozi. Aceştia au fost puşi să asculte mai mulţi bărbaţi şi femei care au rostit diverse cuvine, de la verbe la nume proprii. Un calculator analiza imediat activitatea cerebrală şi reproducea cuvintele auzite.
 Brian Pasley, unul dintre cei care au lucrat în acest proiect, susţine că în viitor s-ar putea decoda şi reproduce chiar şi imagini, nu numai cuvinte.
Deocamdată citirea gândurilor nu se poate face fără metode invazive, acest lucru fiind posibil doar în urma unor operaţii complicate pe creier. Un profesor britanic de la Oxford a spus mai în glumă mai în serios că ne putem declara norocoşi că gândurile noastre vor rămâne private, fiind protejate de cutia craniană, cel puţin până la descoperirea de noi tehnologii în domeniu. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu