"Oare cate carti voi apuca sa citesc?"

Citeam pe un site un astfel de titlu de articol... Si cum inca mai sunt o cititoare inraita, mi-am pus si eu intrebarea aceasta.
Intr-o vreme citeam enorm literatura beletristica. Eram eleva de scoala generala si inca mai aveam timp sa citesc enorm. Atat de mult incat era un chin sa merg la biblioteca, intrucat, citind aproape toate cartile aflate obisnuit pe raft, era tot mai greu sa citesc ceva nou. Aparitii editoriale nefiind prea multe, trebuia totusi sa ma bazez pe biblioteca.
In ultimii 20 de ani insa... aparitiile editoriale, practic, au explodat. E drept, e cam greu sa se recupereze "intarzierile", dar... tot e ceva. Dificultatea este ca timpul a devenit nemilos. Plus ca exista si problema financiara (cartile, totusi, costa!), si problema depozitarii cartilor cumparate undeva prin casa. Si totusi ma incapatanez sa citesc.
Incep sa ma intreb cat voi rezista in ritmul acesta. Si totusi ma gandesc ca... trebuie... Inca mai am mult de recuperat...

6 comentarii:

  1. Cristina,
    sunt foarte bucuroasă când aud că CINEVA mai citeşte în ţara asta!
    Îţi doresc un câştig mare, neprevăzut, care să-ţi permită cumpărarea de cărţi noi ...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc... Desi... nu vad cam de pe unde...
    Si sa stii ca nu sunt singura cititoare inraita. Mai sunt si altii, putini, dar sunt....

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristina,
    în librăriile de pe lângă facultăţi, apar cărţi noi, cam scumpe dar unele chiar merită.
    Ultimele pe care mi le-am cumpărat:
    -Dumnezeu se roagă la mine, de Cris Simion
    -Cum se face o teză de licenţă, de Umberto Eco
    acum vreau: Raport asupra singurătăţii, de Augustin Buzura; ai citit?
    Am achiziţionat şi câte ceva din cele ce se dau , mai "aşa şi aşa", cu anumite ziare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt si librarii virtuale. Preturile sunt rezonabile, se ofera si facilitati (reduceri de pret, transport gratuit), plus ca e si mai comod de cumparat, deci eu zic ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina,

    Cred ca ai acmulat pana acum atat de mult, incat libraria poate semana cu biblioteca din copilarie. Acum gasesti in tine tot ceea ce ai nevoie. Dialogul cu tine insati poate fi la fel de interesant ca si dialogul mut cu autorul oricarei carti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred ca am acumulat destul. Dealtfel este o imensitate de carti pe care nu am apucat sa le citesc inca. De ce? In primul rand timpul nu mi-a permis intotdeauna. Si poate ca nici posibilitatile financiare de a cumpara carti nu au fost prea mari, iar de la biblioteca nu ai posibilitatea de a imprumuta prea mult. In al doilea rand, e cam greu sa citesti oricand orice carte, pentru unele carti ai nevoie de o maturitate mai mare a capacitatii de intelegere.
    Sper sa recuperez curand asa-zisa "ramanere in urma".

    RăspundețiȘtergere