:: Blogenciclopedia 32 atentie la medicamente

Titlu: Blogenciclopedia 32 atentie la medicamente
Autor:: http://www.noapteaiguanei.ro/?p=3407
Articol: Suntem un popor dependent de medicamente – medicamente prescrise, medicamente fără reţetă, plante, suplimente, luăm indiferent ce ar fi. Credem că pastilele ne ţin sănătoşi. În unele cazuri se întâmplă exact pe dos. Sunt foarte multe greşeli pe care le comitem în privinţa medicamentelor. Consumul crescut de medicamente creşte riscul de a face o greşeală mortală cu aceste pastile.

Medicamentele luate zilnic, de la siropul de tuse, la pastilele anti-aciditate şi anti-inflamatoare pot fi fatale. Un exemplu şocant este, se pare, Paracetamolul, un calmant foarte popular, dar care poate fi toxic dacă este luat în doze mari. Este una din cauzele principale ale bolilor de ficat grave. Alarmant este că, foarte mulţi dintre cei care folosesc în mod regulat anti-inflamatoare fără reţetă, dezvoltă ulcer, mulţi ajung în spital sau chiar mor.

Greşeli frecvente în administrarea medicamentelor:
Medicamentele trebuie păstrate în cutiile originale, pentru a avea acces la indicaţii, numele produsului şi data expirării. De asemenea, fiecare dintre noi trebuie să aibă o listă cu pastilele pe care le ia, orarul şi doza prescrisă.

- prima greşeală este aceea de a încurca pastilele -mai ales pe cele care seamănă între ele – ca aspect
- 25% dintre greşeli se fac din cauza medicamentelor care seamănă între ele – ca nume

Administrarea de medicamente în doză greşită

- unele medicamente sunt eliberate fără reţetă – la concentraţie maximă – citiţi întotdeauna prospectul, urmaţi indicaţiile şi respectaţi doza! (folosiţi seringi de dozare, nu "după ochi"!)

Ce se întâmplă din clipa în care introducem un medicament în gură?

Alunecă pe gât, spre esofag, ajungând apoi în sucul gastric. Acidul digeră pastila şi ajunge în intestin. Intestinul absoarbe substanţa din medicament, îi permite să ajungă în vene, şi, de acolo, în marea masă de afluenţi care se găsesc în ficat. Substanţele chimice ajunse aici, împreună cu celulele roşii, vor urma drumul corect direct în vasele aferente care le transportă în celulele ficatului. Ficatul le metabolizează. Dacă este copleşit, devine gri, şi este acoperit de o peliculă verde închis. Ficatul poate detoxifia orice, dacă are suficient timp. Dacă însă este copleşit cu multe substanţe, nu poate ţine pasul. Un medicament banal, cum este Paracetamolul, poate provoca moartea ficatului.

Alimentaţia greşită în timpul administrării anumitor medicamente:

exemple:
- grapefruitul are impact asupra modului în care ficatul metabolizează anumite alimente. O pastilă luată pentru scăderea colesterolului – poate părea inofensivă, dar grapefruitul încetineşte abilitatea de a fi metabolizat;
- legumele verzi – aduc în sânge vitamina K – dacă luaţi pastile pentru subţierea sângelui, dacă aţi avut atacuri cerebrale sau alete complicaţii ale sângelui, precum tromboza, sângele trebuie să fie subţire (vitamina K are un rol esenţial în coagularea rapidă a sângelui, fiind indicată în oprirea hemoragiilor de orice natură, în diferite tulburări hepatice – icter, hepatită, insuficienţă şi ciroză hepatică, apoi în colite, urticarii, degerături, slăbirea rezistenţei capilare, diminuarea debitului menstrual, după tratamente cu antibiotice)

Amestecarea suplimentelor naturale cu medicamentele clasice

exemple:
- puteţi lua extract de sunătoare împotriva depresiei, însă dacă îl combinaţi cu un anti-depresiv, poate apărea sindromul serotoninei (sindromul serotoninic apare când este o cantitatea prea mare de neutrotransmiţător serotoninic, adesea deoarece mai mult decat un medicament care afecteaza nivelule de serotonina a fost administrat; simptomele sindromului serotoninic presupun schimbarea dispozitiei mentale, reflexe hiperactive, spasm muscular, febră, mişcări necoordonate, sudoare, geţuri, vomă)
- Ginsengul vă poate induce coma în combinaţie cu medicamentele pentru diabetici

Nu luaţi mai multe medicamente pentru aceeaşi problemă

- neştiind ce substanţe active conţin anumite medicamente, prin combinare, se poate ajunge din greşeală la supradoză.
--
Visitor Ip: 95.76.228.242

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu