:: Coloana mortuara(scuzati dar acest art.am avut in minte astazi)

Titlu: Coloana mortuara(scuzati dar acest art.am avut in minte astazi)
Autor:: Odorica Ion
Articol: Nu stiu cum considerati dvs. situatia politica si economica din tara noastra.
Eu traiesc sentimentul pe care il aveam in copilarie. Locuind in apropierea cimitirului Bolovani, mergeam in anii 1956, 1965, foarte des la inmormintari. Pe linga faptul ca familia noastra era in virsta si erau inmormintari des, ma alaturam coloanei altor morti, straini mie care treceau pe strada noastra sau str. perpendiculara si mergeam si cu ei la cimitir. Mergeam, mergeam fara sa stiu ce este in fata , convoiul se oprea la intersectie, se mai arunca un pumn de maruntis, mai racnea cite o bocitoare, noi copii dadeam fuga fuga sa adunam, ce mai prindeam de la cei mai iuti de mina ca noi. In toata aceasta buluceala cu opriri si porniri necontrolate, nu stiam pozitia dricului, dar faceam ce faceau ceilalti, la fel ca oile.
Mai tirziu la defilare de 1 Mai sau 23 aug. la fel, pe bul.Independentei, pornirea coloanei era, la podul de la Gara de sud. Fiecare eram la scoala noastra, intrep.noastra.
Cind se pornea, niciodata nu stiam ce este inainte, cind ajungem in fata tribunei. Stationa coloana si 1o-15 min. apoi o luam cu totii la fuga sa ajungem intrep. sau sc. din fata. Erau opriri in fata tribunei, pentru strigarea de lozinci. In megafon se auzea recitarea comunista a craincului sau crainicei care tipa cu insufletire, strigind succesele cutarei sau cutarei intrep. sau scoli.
Dar noi cei din coloana si nu numai cei din coada, nu stiam niciodata ce se intimplaa in fata, pina ajungeam si noi la tribuna cu flori(de plastic date de la serv.)in mina, strigind lozinci din tot sufletul, ne insufletea atmosfera, dar nu stiu nici acum de ce. Eram ca oile.
Asa si acum tot ce facem, facem in virtutea inertiei. Eu acum cu experienta celor 6o de ani, stiu ce se intimpla in fruntea coloanei( ne fura tara derbedeii) si la tribuna dar tot degeaba, nu am ce face decit, sa scriu pentru ca cei mai tineri ca mine, sa stie incotro merge coloana si cine este la tribuna.
Atit am vrut sa va spun ca, am acelas sentiment ca la defilare sau la inmormintare, cind nu aveam ce face si alegam sau ma opream, fara sa stiu pozitia dricului sau a coloanei in fata tribunei si la ce foloseste toata aceasta alergatura(degringolada) cui foloseste?
Ce este de facut ? Avem vre-o sansa sa avem si noi un cuvint de spus, nu numai sa punem stampila pentru un kg.de ulei, faina, sau o suma de bani?
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

3 comentarii:

  1. D-le Odorica,
    Mi-au placut foarte tare imaginile create de dvs. Am insa o intrebare, la care puteti sa nu imi raspundeti: de ce nu scrieti toate cuvintele in intregime? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane, e o doamna de fapt... Si nu iti va raspunde la intrebare pentru simplul fapt ca nu citeste niciodata comentariile. Poate este o masina. Totusi, cam rasista... Cuvintele sunt trunchiate pentru ca au fost demontate si furate partile valoroase de catre tigani, "prietenii" de suflet ai stimabilei... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sorine, :)
    De cand nu am mai trecut pe-aici au aparut niste surprize de "mi se ridica parul pe maciuca" :) cum zicea mama (rusoaica a ) unei bune prietene.

    In orice caz cele doua cuvinte "doamna" si "rasista" se exclud. Are de ales. :))

    RăspundețiȘtergere