Sfaturi sanatoase

Alimentaţia tradiţională românească, a românului de rând, care variază în funcţie de regiune, este în general protectivă pentru colon, pancreas şi intestine. Este bogată în fibre, conţine o cantitate redusă de grăsimi şi proteine animale (posturi lungi). Însă, din cauza metodelor de conservare a cărnii (jumări, afumare, sărare) predispune la cancer gastric. Excesele alimentare care au loc în perioada sarbatorilor de iarna pot determina însă afecţiuni acute digestive. După un post de săptămâni, românul începe să se „ghiftuiască“ cu produse din carne de porc, variate şi gustoase (sarmale cu slanină, cârnaţi piperaţi, şuncă, maioneze etc.), la care se adaugă un pahar. Toate acestea pot precipita o colică biliară, pancreatită acută (boală gravă, care poate fi fatală), gastrite şi aşa mai departe. Dacă există boli preexistente, de exemplu boli hepatice, încărcătura alimentară poate duce la declanşarea unei encefalopatii hepatice, a comei sau a unei hemoragii digestive. Un om sănătos şi ponderat, care începe festinul cu mese mici, va fi ferit de probleme digestive în această perioadă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu