Liber Arbitru

Primul meu post pe 100ro... as vrea sa lansez o intrebare, nu pentru ca are un raspuns bine definit ci tocmai pentru ca nu are; vreau pur si simplu sa aflu cat mai multe opinii:

Cum crezi ca este mai bine... sa traiesti gandindu-te la viitor sau bucurandu-te de prezent?

Cu alte cuvinte, esti adeptul "carpe diem" sau te gandesti de doua ori inainte de a lua o decizie? Eu unul fac parte din cei ce stau mai mult pe ganduri.

9 comentarii:

  1. Eu m-am instalat comfortabil intre Carpe Diem! si Memento mori. Pe primul l-am luat ca motto, pe cel de-al doilea ca pseudonim. Era un filosof(lapsus, revin daca-mi aduc aminte si numele) care a spus : Iubeste si fa ce vrei! Vroia sa spuna ca poti sa faci orice, fiindca atata timp cat iubesti esti incapabil sa faci rau. Poate sa fie generalizata treaba asta, Carpe diem dar nu uita Memento mori.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Atata timp cat iubesti esti incapabil sa faci rau"; stii care e problema... nu sunt sigur ca e chiar asa, desi se poate sa nu fii iubit eu destul, dar mi s-a intamplat sa ranesc persoana iubita.
    Dar sa nu ne indepartam de intrebarea initiala, inteleg ca esti si tu genul care nu se arunca orbeste in orice. As vrea sa te intreb, tot asa din pura curiozitate... exista cumva decizii pe care le regreti in momentul de fata?, decizii care daca le-ai fi luat pe alte considerente crezi ca ar fi fost mai bune? Intreb doar pentru a incerca sa gasesc un oarecare raspuns la dilema initiala. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu poti sa faci rau intentionat, nu cu vointa. Binenteles ca am regretele mele, nu cred sa fie om caruia sa nu-i para rau de nimic. Dar sunt un fel de pseudo-regrete. Eu merg pe ideea ca orice alegere m-a adus unde sunt acum, si e ok. Nu as schimba multe, as nuanta unele lucruri doar. Si mai cred ca timpul le rezolva pe toate, si regretele dispar in timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord... dar odata facut raul e bun facut, faptul ca a fost cu intentie au ba, nu mai are o relevanta prea mare. Total de acord cu parerea despre alegerile facute care te fac persoana actuala, insa mie mi se intampla uneori sa ma intreb daca nu cumva puteam fi mai mult decat sunt acum, nu cu regret doar asa, ca introspectie...
    Despre timp... eu cred ca pur si simlpu te invata sa accepti multe, si intr-un fel, da, este o rezolvare :)

    Sincer, imi place cum gandesti, sa nu te schimbi... prea mult :)

    ...Chiar crezi ca regretele dispar in timp? Sau o zici doar in speranta ca e asa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Raspunsul: vanare de vant!
    Fiecare dintre noi zburda intre prezent si viitor (si trecut). Facem acest balet functie de nevoia momentului.
    Cum e bine? Depinde numai de fiecare individ in parte

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim:

    Foarte generic raspunsul... Sa pun altfel intrebarea... Cand "momentul" e de asemenea natura incat pare tot una ca iei decizia in mod rational sau in mod intuitiv, ce faci, care varianta o preferi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu daca dispar sau doar se uita, dar sunt mai ponosite, mai pline de praf. Hai totusi sa asteptam un alt Kant,sau pe cineva de calibrul lui, care sa ne explice ce simtim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Kant, Schopenhauer sau Einstein au fost si ei simplii oameni la vremea lor, si sa existe cineva de "calibrul lor" in momentul de fata probabil ar fi recunoscut ca "geniu" doar post-mortem si oricum nu sunt de parere ca ai nevoie de cineva care sa iti spuna ce simti pentru ca nu cred ca poate stii cineva mai bine decat propria persoana...

    RăspundețiȘtergere