JURAMINTE PE BIBLIE

BLESTEMUL VADANEI
Cantecul Mariei Tanase "Cine iubeşte şi lasă" a fost cules in anul 1929 de reputatul etnograf, folclorist si muzicolog Harry Brauner, din Drăguş, un sat pierdut prin tinuturile brasovene. Linia melodica si versurile originalului acestui cantec, care initial se chema "Tărăişul şarpelui" a fost prelucrat ulterior de Harry Brauner, in asa fel incat sa se potriveasca inegalabilei voci şi maretiei scenice ale artistei. Trei genii au contribuit la genialitatea acestui cantec: vaduva anonima, Harry Brauner si Maria Tanase.

Greu blestem de dragoste, irupt din sufletul despicat al unei romance, el a fost adaugat cu sens si apoi sublimat prin vocea spectaculara a Marioarei. Cantecul si-a depasit cu mult menirea de anatema aruncata asupra celui care tradeaza dragostea unui om, a accesat universalul si-acum este resimtit dureros pana la lacrimi, de catre orice roman care si-a abandonat iubita, tara ori credinta. Si fiecare in sufletul si cugetul lui recunoaste lucrul acesta si daca nu este un caine cu inma impietrita, se va teme de mesajul lui...

Am ramas scarbit de interventia lui Turcescu de a pune pe cei doi candidati la presedintie Geoana si Basescu sa jure cu mana pe Biblie pentru niste prostioare. Cel mult putea sa le ceara sa jure ca nu vor mai manca niciodata ceea ce stim cu totii ca manaca cu placere politicienii. Poate ca un cor de lupi flamanzi, asa cum se prezentau ei in fata poporului roman, fara nici un pic de rusine ca-si abandonasera ideologiile in detrimentul accesarii puterii, un cor care  sa cante:"cine iubeste si lasa" ar fi fost mai de crezut decat acea mascarada a juramintelor.

Cu cantecul "Cine iubeşte şi lasă" as deschide si as inchide orice sedinta parlamentara, orice investire intr-o demnitate publica si l-as lasa ca melodie de fundal la serviciul pasapoarte, la aeroport, la Ministerul Afacerilor Externe, in orice minister daca s-ar putea, in camerele de cinci stele ale europarlamentarilor. El ar trebui cantat in piete publice la orice miting si chermeza electorala cu mici si bere. Chiar si in supermarketuri atunci cand sedusi de catre o reclama intindem mana dupa branduri. Pervertirea si manelizarea sufletului romanesc in goana disperata dupa glorie, audienta si profit a posturilor de televiziune si radio, a venit momentul sa inceteze.

Si sa nu ne mai miram intruna de ce poporul roman din care fiecare dintre noi, cu mai mult sau mai putin onor face parte, are soarta pe care consideram si ne lamentam ca nu o merita. Sa incercam sa fim corecti si sa ne uitam fara prejudecati in istorie! Sa observam cate intelegeri si tratate am incalcat noi romanii... Sa ne asumam greselile stramosilor nostri si istoria asa cum a fost, nu asa cum ne-ar fi placut noua sa fie.

Si inca ceva! Ar fi cazul sa incetam odata pentru totdeauna cu sabloanele rasiste si antisemite si sa ne plecam in fata geniului nationalilor si conationalilor nostri! Avem un exemplu. Ele sunt foarte multe.

6 comentarii:

  1. Chiar deunazi citeam undeva ca englezii o considerau pe Maria Tanase "secretul cel mai ascuns al romanilor".
    In rest, nici cu D-zeu nu se mai face dreptate in Romania. Am depasit si bariera asta: se minte cu mana pe Biblie!...parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect! Din moment ce dumnezeii lor sunt banii si puterea.
    'Mnezaii lor, astazi si maine!:)
    Ar fi zis bunicul, Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Selena,
    Iti multumesc frumos pentru grija ta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda,e o injuratura ardeleneasca...
    Maria Tanase va ramine o legenda vie..romanii o vor iubi mereu.

    RăspundețiȘtergere