Dumnezeu a murit!Traiasca omul

"Asa grait-a Zarathustra" - Fr. Nietzsche

Declararea mortii lui Dumnezeu. Declaratie la care suntem cu toti martori.

Suntem supusi la platitudine,banalitate,plictiseala. Si acceptam. Este un tablou pictat cu mandrie de sufletele noastre. Refuzam din plin trairea verticala. Si o acceptam pe cea orizontala. 

Imi permit sa-l citez pe Horia-Roman Patapievici ("Omul recent") : "A fi civilizat inseamna mai mult decat a fi modern : inseamna sa traiesti in actualitatea valorilor superioare.Ceea ce ii lipseste modernitatii este constiinta ca ea nu este si nu poate fi totul .". Acesta sustine ca marea provocarea pe care si-o poate oferi umanitatea o reprezinta reinventarea relatiei cu divinitatea. 


In fiecare dintre noi se intalneste cate un Gavrilescu (Mircea Eliade - "La tiganci") . Gavrilescu este imaginea omului modern. Acesta intra in conflict negativ cu destinul prin inactivitate, refuzandu-si talentul.

Deoarece omul este intr-o lupta continua pentru identificarea cu o anumita imagine si nu cu propriul destin se naste acest conflict, de care nu foarte multi suntem constienti. Acest lucru ne face comuni. Nu luptam indeajuns pentru visele noastre, ne lasam furati de val, de putere. Refuzam destinul ca o forta transcendenta ce ne organizeaza existenta.


Si, ne pierdem...

8 comentarii:

  1. uau, sunt siderată, Patapievici trăiește în actualitatea valorii pielii lui superioare finită cu un breton ușchit.

    RăspundețiȘtergere
  2. mă întreb dacă ar pune mâna pe o lopată să dea gheața la o parte pentru a nu lăsa materialul să-i alunece cum îi alunecă intelectul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Julie, la acest lucru se munceste de zor:
    "reinventarea relatiei cu divinitatea", priveste ce se intampla in lumea ezotericului si cum largeste tentaculele si ai sa intelegi ca se reinventeaza relatia cu divinitatea, intr-o forma acceptabila intelectului mileniului III.

    In privinta lui Nietzsche, dumnezeu lui nici nu a existat pentru a putea muri, ci l-a nascut deja mort, pentru a-si justifica siesi si celor din jur o seama de esecuri intr-un mod seducator din punct de vedere intelectual.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si Noica spunea ca "ateul s-a nascut, dar s-a nascut degeaba". El fiind reversul medaliei Nitzscheniene.
    Un frumos sevalet intelectual in fata caruia fiecare admira ceea ce considera ca-i este propriu.
    O lume frumos colorata, in care, slava Domnului, putem alege!

    RăspundețiȘtergere
  5. pffff...Patapievici....ma abtin...

    In rest interesant articolul:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mintea omului poate pana la un punct. Sevaletul despre care vorbeste AR este limita intelegerii umane. Ai de unde alege dar nu te-ajuta la nimic. Universul si Dumnezeu sunt deocamdata neinteligibili noua. Din punctul acesta de vedere fiecare tabara are dreptatea ei si amandoua gresesc in egala masura, niciuna nedetinand adevarul. Certitudini nu exista, decat partiale. Restul sunt vorbe de care nici Universului si nici lui Dumnezeu nu le pasa...

    RăspundețiȘtergere
  7. a, ești gagică voiam să scriu, și am scris, după aceea mă gândeam că te pot jigni, cum să scriu, doamnă, domnișoară ... ? oricum, nu contează ți-aș putea spune simplu julie ... dacă erai de cealaltă parte a baricadei, masculin, nu feminin, croncăneam mai mult, așa te menajez ... :) și te rog să dezvolți subiectul, dacă vrei și poți. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună Ziua !
    ... lui julie !
    ~
    Din păcate (sau ... din fericire !) ... julie ARE o POZIŢIE ... de ETANŞEITATE !
    ... adică este INTANGIBILĂ .... muritorilor "de rând" !
    VINE ... "da ... cu BARDA" ... şi "pleacă", crezând că NU va fi "influenţată" !
    ~
    Dincolo de "acest articol" (din Decembrie 2009 !), dincolo de comentariile ... "primite" CU SPATELE ... încerc "eu" ... TOT NIMIC:
    :
    "În fiecare dintre noi se întâlneşte câte un Gavrilescu (Mircea Eliade - "La ţigănci") . Gavrilescu este imaginea omului modern. Acesta intră în conflict negativ cu destinul prin inactivitate, refuzandu-şi talentul."

    Vă MULŢUMESC din SUFLET ... pentru această "precizare", CARE ... MĂ CARACTERIZEAZĂ aproape de ...98% ! ... Dar în CARE ... deja AM GĂSIT Soluţia ... IEŞIRII din Impas !

    Dacă vreodată voi mai reveni ... în ACEASTĂ Zonă ... poate voi comenta ... "detaşat" ! Deocamdată, sunt implicat în proaspăt CĂPĂTATA informaţie ... ce-mi parvine ... de la ... de la ...
    NU ŞTIU ! DE LA CINE ???!!!
    ADEVĂRUL ... NU Poate ... şi NU trebuie (încercat) SĂ FIE ASCUNS ! CINE NU IESE ... curajos LA VEDERE ... nu este "văzut" ... ŞI NU va fi VĂZUT ! ... defel !
    ~
    Orice fapt este GENERAT de O Cauză ... DEVINE Cauză ... şi SE ÎNTOARCE ... ca efect MULTIPLICAT ! ... la infinit !
    ~
    În Februarie 2010 ... aţi REVENIT la UNUL !
    Vă Felicit ! Şi ... aproape că ... "Vă Invidiez" ! ...
    Aproape ... pentru că ... "v-aţi pierdut ... CHIPUL !" ... ceea ce MĂ ÎMPIEDICĂ:
    ... să zăresc ... ASEMĂNAREA !
    ~
    Cornelius,
    ~
    PS: ... când AI CEVA de spus, dar ... Te Fereşti ... ÎN CARE "Tabără ... te plasezi" ???
    A ADEVĂRULUI ... DoarATAT cât poţi DUCE ?
    A Minciunii ... DoarATAT ... CÂT ŢI SE ACCEPTĂ !
    CE ROST ARE ?!!!
    ~
    Dumnezeu ŞTIE !
    ~
    mă iertaţi ... pentru MOJICIE ! ... CINE sunt "eu" ... CA SĂ Judec ... chiar şi O MASCĂ ?
    ~
    Cornelius,
    CARE ... VĂ IUBEŞTE !
    Sunteţi MINUNAŢI !
    ~,

    RăspundețiȘtergere