Limba TIGANEASCA


Politistii ROMANI, obligati sa invete limba TIGANEASCA

autor: FrontPress 09.10.2012
Circa 2.500 de poliţişti de proximitate vor învăţa la Centrul de pregătire de la Slatina “limba şi cultura romani”, după ce Poliţia Română a decis să dezvolte conceptul de poliţie de proximitate şi în mediul rural, în special în comunităţile unde ţiganii reprezintă un procent însemnat din totalul populaţiei.
Direcţia de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române implementează, la nivel naţional, în parteneriat cu Universitatea din Geneva şi Academia de Poliţie din Savatan, proiectul “Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic”, transmite Mediafax.
Proiectul are ca obiective prevenirea infracţionalităţii şi creşterea sentimentului de siguranţă publică pentru locuitorii de la sate şi comune. Proiectul va fi sprijinit de echipe de specialişti din Elveţia, care, pe lângă sprijinul financiar, vor asigura expertiza necesară derulării proiectului. Contribuţia partenerilor străini se ridică la aproape două milioane de franci elveţieni.
Adjunctul şefului Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, comisarul şef Mihai Pruteanu, a declarat marţi că 2.500 de poliţişti din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniu poliţiei de proximitate, pentru a putea astfel să aibă un dialog eficient cu persoanele care fac parte din comunităţile cărora li se adresează. În acest sens, pe lângă cursurile de engleză şi franceză pe care le susţin la Centrul de Pregătire al Agenţilor de Poliţie “Nicolae Golescu” din Slatina, vor urma şi un curs în cadrul căruia vor trebui să înveţe limba şi cultura persoanelor care trăiesc în comunităţile ţigăneşti.
Autorităţile au identificat până în prezent 97 de comune cu populaţii importante de ţigani. În acest sens comisarul şef Mihai Pruteanu a ţinut să dea ca exemplu comuna Bărbuleşti din judeţul Ialomiţa, unde trăiesc peste 7.000 de ţigani.
În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu