Germania, crestere economica


Al Patrulea Reich!

Economia germana se întărește in plina criza:

  • Creștere economica: 3.1% (2011)
  • Deficitul public: 3.2% in 2009, 4.3% in 2010 si doar…1% in 2011. Deci nemții chiar au tăiat pe bune cheltuielile si consuma acum, aproximativ cat produc. Pentru comparație: Franța – 5.4%, Spania -8.5%, Italia – 3.9%, România – 4.1% (deficite de cel puțin patru ori mai mari!).
  • Șomaj: 6.7%. Franța – 10%, Spania – 25.1%, Italia – 10.8%, România – 7.6% (dar Ministerul Muncii din România nu-i considera șomeri si nu-i raportează pe cei care au terminat ajutorul de șomaj, deși nu si-au găsit de munca. Numărul real al românilor fără loc de munca este de 37%: România, cea mai drastică scădere a ratei de ocupare a forţei de muncă din Europa).
  • Sistemul de asigurări sociale (pensii+șomaj+sănătate): excedent de 15.1 miliarde de euro! In România, el are un deficit de circa 5 miliarde de euro.
Secretul victoriei germane: tăieri de cheltuieli, tăieri de taxe.

In 2010, Angela Merkel a anunțat ca va introduce cel mai dur program de austeritate din istoria statului german:
  • 80 de miliarde de euro cheltuieli tăiate.
  • 50.000 de bugetari concediați (din care 10.000 funcționari de ministere).
  • Banii luați de la bugetari, i-a dat firmelor private: impozitul minim a fost redus de la 15% la 14%. Contribuțiile de asigurări sociale (plătite împreună de către angajatori si angajați) au scăzut de la 15.5% la 14.9%.
Programul a fost decis după numai 2 zile de discuții in guvern, fără nici o consultare a sindicatelor: blitzkrieg! (vezi Germania deasupra tuturor: război fulger împotriva crizei). Intr-un discurs istoric, ea le-a spus germanilor: in ultimii ani, am trăit peste posibilitățile noastre. Trebuie sa redevenim competitivi. Nivelul de trai al germanilor trebuie sa scadă.
Si a scăzut! Si va scădea in continuare!
Nu exista succes economic, cu salariu minim garantat!

O măsura importanta in succesul german a fost desființarea salariului minim pe economie. Nu in totalitate și nu pe fața, ci indirect. Si nu a fost începuta de Angela Merkel, ci de cancelarul Gerhardt Schroeder care, in urma cu 10 ani, a inventat…mini-joburile. Ce sunt astea si cum i-a venit ideea?
Ideea i-a venit de nevoie: după reunificare, Germania era in criza. Șomajul era de peste 10%. Așa ca Schroeder a trecut peste capul Ministerului Muncii si s-a dus direct la Volkswagen, la seful departamentului de Resurse Umane, Peter Hartz. Si i-a cerut sa găsească o soluție. Iar Peter Hartz i-a spus exact ce spunem si noi imbecililor de politicieni români, de ani de zile: ne-ați omorât cu taxele! Contribuțiile de asigurări sociale sunt așa de mari, încât trebuie sa creștem preturile. Iar preturi mari, înseamnă vânzări mici. Nu mai suntem competitivi. Avem nevoie de o piața a muncii mai flexibila. Avem nevoie sa-i exploatam mai eficient pe oameni.
Iar mini-joburile au fost soluția:
  • joburi fără salariu minim, ci cu salariu maxim: de 400 de euro pe luna.
  • Indiferent de salariu, contribuție de asigurări sociale fixa, de 100 de euro.
  • Angajații nu plătesc nici un fel de taxe.
  • Angajații pot sa aibă mai multe mini-joburi.
  • Angajarea si concedierea pot fi făcute pe loc, fără formalități.
Socialiștii au urlat: pentru ca mini-joburile au crescut, intr-adevăr, prăpastia dintre bogați si săraci. Germania a ajuns pe locul 3 in lume la inegalitatea veniturilor, după Coreea de Sud si Statele Unite. Dar astăzi, peste 2 milioane de germani sunt angajați in mini-joburi si-si câștigă pâinea singuri, iar statul nu mai e obligat sa-i țină in spate.
De aia are Germania excedent de 15 miliarde de euro la asigurările sociale!
capitalismpepaine.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu