Jubileul de diamant



Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron – a cărui sărbătorire a început din februarie, continuă cu fastul propriu Casei Regale de Windsor.

Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Sursa: Reuters
UPDATE. O imensă flotilă de o mie de vapoare a ridicat ancora pe Tamisa pentru a participa la o paradă nautică cum nu s-a mai organizat de trei secole, apogeul unui week-end de festivităţi pentru jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP. Caiace, baleniere, pirogi, şlepuri sau gondole: tot ce s-a putut inventa în domeniul vapoarelor, cu vâsle, cu aburi, cu motor sau cu pânze, ambarcaţiunile au început să se îndrepte de dimineaţă spre vestul capitalei, ca să aştepte semnalul de plecare în jurul orei locale 14H30 (13H30 GMT).
  • Cu cele 20.000 de persoane aflate la bord, se spune că este una din cele mai mari flotile care s-au adunat vreodată pe Tamisa. De asemenea, 190 de nave asigură securitatea cortegiului.
Palatul Buckingham nu a ezitat pentru acest jubileu să reînvie vechea tradiţie regală a paradei navale pe Tamisa. Dar, aceasta o va depăşi, prin amploare, pe ultima, care a fost organizată în 1662 de Carol al II-lea, aşa cum afirmă organizatorii. Nota de plată este de altfel destul de mare: 10,5 milioane de lire (13 milioane de euro), acoperită prin sponsorizări private.
Coregrafia acestui balet nautic a fost atent pregătită de luni de zile, dar nu a fost posibil să se facă nicio repetiţie generală, în pofida riscurilor legate de prezenţa a unui număr atât de mare de ambarcaţiuni pe fluviu.
Ca să se evite ciocnirile, procesiunea trebuie să coboare pe fluviu cu viteză redusă şi pentru ca totul să se desfăşoare cu bine a fost închis barajul de pe Tamisa, din aval.
Vasele au fost grupate în funcţie de dimensiune şi de forţa motoarelor. Cel mai mare are o lungime de 65 de metri, iar cel mai vechi datează din 1740.Flotila trebuie să parcurgă o distanţă de 11 kilometri, timp de patru ore, până la destinaţia finală, Tower Bridge.
  • Cortegiul este deschis de somptuoasa ambarcaţiune regală, decorată în culorile roşu şi auriu şi cu mii de flori, la bordul căreia se află Regina Elisabeta, soţul ei, Prinţul Philip, precum şi Kate, William, Harry, Prinţul Charles şi Camilla.

Sportivi celebri, precum medaliaţii olimpici cu aur Matthew Pinsent şi Steve Redgrave, vor trage la rame pe o altă ambarcaţiune. Ceilalţi membri ai familiei regale se află pe o navă care a transportat cu mulţi ani în urmă sicriul lui Churchill, în cadrul funeraliilor naţionale.


BIG LUNCH
Astăzi are loc "Big lunch" (“Marele prânz"), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile Regatului. În aceeaşi zi, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, care nu a mai avut loc de pe vremea lui Charles al II-lea, în secolul al XVII-lea. Mâine, 4 iunie, 12 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra.



Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall, care va fi pavoazat cu steagurile Regatului Unit. Tot pe 4 iunie, orchestra BBC va oferi un concert în faţa palatului Buckingham. Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care Regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.



Culmea popularităţii

Presa britanică notează că “festivităţile se defăşoară în crescendo, bunica poporului nu se lasă!"…Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii - decana de vârstă a capetelor încoronate ale Europei, ajunsă, iată, la Jubileul de diamant, trecută prin cel de-Al Doilea Război Mondial şi martoră la dezmembrarea Imperiului Britanic cunoaşte o culme a popularităţii. La 60 de ani de la urcarea pe tron, presa britanică o numeşte "bunica poporului".

Familia sa a trecut printr-o serie de momente dificile, regina numind anul 1992, "annus horribilis", acesta fiind marcat de divorţurile a trei dintre copiii săi, Charles, Anne şi Andrew, dar şi de izbucnirea unui incendiu în castelul Windsor, o reşedinţă preferată a reginei. Cel mai delicat moment prin care a trecut a fost cel al morţii prinţesei Diana, în 1997, când s-a creat o ruptură între regină şi poporul său. Iată însă că poporul britanic a iertat-o, numind-o "cea mai de preţ comoară naţională".
Britanicii au fost foarte inventivi în ceea ce priveşte costumarea lor pentru marea sărbătoare.
 

2 comentarii:

  1. :) :) Ce bine, am fost liber 4 zile la rand. Sa traiasca Regina :P Salutari din UK ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ferice de tine ! Zile memorabile pe care nu le vei uita toata viata ! Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere