:: Propaganda revolutiei in Cuba (1959-196o)

Titlu: Propaganda revolutiei in Cuba (1959-196o)
Autor:: Odorica Ion
Articol: Faimoasa fotografie a lui Che Guevara, realizată de fotograful cubanez Alberto Korda, a fost făcută în ziua de 4 martie (după alte surse 5 martie) 1960 în timpul unei ceremonii funerare care a avut loc în Cuba, dar nu a fost publicată decât 7 ani mai târziu, după moartea lui Che Guevara. Această fotografie celebră a lui Korda a fost numită de către Maryland Institute College of Art, "cea mai faimoasă fotografie din lume şi un simbol al secolului 20".
Cu barba şi părul ras, "Che" a locuit din martie până în iulie 1966 în satul Ladvi (situat la 25 de kilometri sud-est de Praga), într-o vilă care i-a fost oferită de serviciul de informaţii cehoslovac.

Guevara a locuit împreună cu partenera sa de origine germană, Tamara Bunke (Tania), şi mai mulţi prieteni, pentru a se trata de astm, afecţiune de care suferea din timpul sejurului în Congo, potrivit Dnes.

"Totul este plictisitor aici, gri şi lipsit de viaţă. Acesta nu este socialism, acesta este eşecul socialismului", afirma Che, potrivit unuia dintre amicii săi, Ulies Estrada.
Si de la noi din tara au plecat refugiatii politici greci(lovitura de stat militara 1967) si chilieni(1973) dupa lovitura de stat militara a gen.Pinochet si asasinarea lui Salvador Aliende. Nu de bine au refuzat, ospitalitatea noastra comunista.

"Che" a părăsit Cehoslovacia la 19 iulie 1966, cu un paşaport uruguayan pe numele de Ramon Benitez. El a ajuns la Havana.

Ghevara a organizat ulterior gherilele boliviene (1966-1967) şi a fost ucis la 9 octombrie 1967.
Ptr. respectarea adevarului Che a fost socotit, unul din cei mai cruzi com
andanti revolutionari.
Noi la revolutie ne-am pus in frunte tot cei dinainte :"la vremuri noi tot cu noi".
Acum cum mai scapam de ei?


Mi-am, adus aminte ca acum citiva ani, am scris despre faptul ca dupa reusita rev.cubaneze, pentru propaganda regimul nou instalat, a chemat din tarile socialiste printre care si Romania pentru propaganda, tineri pentru a ajuta la culesul trestiei de zahar.De la noi au plecat studenti(acolo au aflat de Che si au facut rost de poza lui celebra).
Nu stiu daca au mai mers la cules mai mult de un an, caci era cheltuiala mare. Cuba nu este peste drum, drumul pina acolo cred ca l-a platit Romania, cazarea cubanezii.Dar s-a renuntat la acest proieact costisitor, caci era vorba numai de propaganda.Nu stiu citi tineri au mers, dar am auzit ca era mare veselie, munca multa si propaganda mare.
Asta am vrut sa spun, cum au fost informati studentii romani de situatia din Cuba. de Che.Cum am mai spus Che a murit intr-o ambuscada in Bolivia ditr-o eroare de tactica a lui personal( A impartit luptarorii in 2).Imp[ortant este ca a fost curajos pin a in ultima clipa cind i-a spus celui care il executa:prietene fa-ti datoria.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu