Sauditii au prins"vulturul spion" israelian

Sauditii au prins “vulturul spion” israelian
Oficiali din cadrul serviciilor secrete ale Arabiei Saudite au anuntat, recent, ca au retinut un vultur plesuv sur (Gyps fulvus), pasarea fiind acuzata de spionaj in favoarea statului Israel, alimentand astfel zvonurile alarmiste cu privire la (inca) un complot sionist. De partea cealalta, ornitologii israelieni infirma toate acuzatiile si isi experima ingrijirarea cu privire la soarta pasarii nevinovate.
In bogatul dosar al animalelor acuzate de spionaj, se numara si cazul din luna trecuta, cand oficialii egipteni au sustinut ca agentii Mossad sunt vinovati de intetirea atacurilor rechinilor in preajma tarmurilor Egiptului.
Vulturul plesuv sur fusese echipat cu un emitator GPS, prin care cercetatorii israelieni urmareau deplasarile acestuia, reusind astfel sa isi faca o idee mai clara despre factorii care determina migratia in teritoriu a acestor pasari necrofage.
Practica echiparii pasarilor salbatice cu echipamente tip GPS este una foarte des folosita de ornitologii din lumea intreaga, sute de pasari, din cele mai diverse specii fiind astfel echipate anual, mai ales in sezonul de migratie.

Exemplarul de vultur, care poate atinge o anvergura de 2, 65 metri, a fost prins de niste sateni dupa ce a poposit in preajma orasului Hyaal. Cand localnicii au descoperit echipamentul GPS al pasarii, s-au gandit la tot ce poate fi mai rau si au alertat fortele de securitate saudite.
“Echipamentul electronic nu face altceva decat sa transmita date despre deplasarea pasarii, precum altitudinea si viteza cu care zboara vulturul. Acum pasarea va plati un pret groaznic; nu putem decat sa speram ca va fi eliberata nevatamata”, sustine un reputat ornitolog israelian din cadrul Israel’s Park and Nature Authority, care se teme ca pasarea ar putea cadea victima asprului sistem de justitie din Arabia Saudita.
Israelul este situat pe unul dintre cele mai mari culoare de migratie ale pasarilor din lumea intreaga, teritoriul acestei tari fiind tranzitat de milioane de pasari, care migreaza din Europa spre Africa si viceversa.
Sursa: BBCNews si descopera
http://samantha-blog.weblog.com/
http://singurafelina.blog.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu