Sa privim adevarul in fata cu curaj si demnitate

"Ana Ipatescu( 1805-1875), eroină naţională sau femeie de moravuri uşoare care, sub aparenţa unui gest eroic, a acţionat doar pentru a-şi salva de la pierzanie amantul?"  "Burgheza căsătorită din interes, ce a reuşit cu un singur gest să dejoace contrarevoluţia care ameninţa mişcarea de eliberare iniţiată de paşoptisti".

Nu vreau sa demolez reperele neamului nostru, nu este bine.
Daca demolam aceste repere la ce ne mai raportam?
Demult am citit un astfel de articol despre domnitorii nostrii care si-au aparat mosia ca niste veritabili stapini, nici vorba de spirit patriotic pina la Revolutia de la 1848, cind niste idealisti scoliti in occident, au adus cu ei spiritul revolutiei.
Ideile revolutiei  la  noi nu au fost puternice atunci , fiind sustinute de tineri entuziasmati. Dar este bine ca, in timp sustinerea de atunci s-a umflat  ca si coca pusa la dospit.
Cu cit mai mare propaganda(justificata) cu atit mai bine. Insa patripotismul a ajuns pina la noi? La tinerii nostriii?
Chiar si distorsionarea faptului ca in fruntea revolutiei era Ana Ipatescu, care  venise pentru ai scoate din  inchisoare pe cei luati ca patrioti, stim cu toti ca nimerise intimplator acolo in cautarea amantului, nicidecum pentru ideile revolutiei. Dar trecem si asta cu vederea.
Ca punct de reper pentru neamul nostru, e bine de stiut ca patriotismul s-a manifestat la noi, dupa importul revolutiei de la 1848 din occident de catre tinerii  fii de boieri(si mosieri) romani, care  l-au importat si l-au stabilit pina la noi ca, punct de reper al neamului nostru.
Acum ce se intimpla?  Debandada din tara a demolat si acest firicel  de  patriotism, care in timp, inflorise si inflacarase  soldatii pe cimpurile de lupta in toate razboaiele, de Independenta,  Unirea 1918, Primul si al Doilea Razb. Mondial.
Daca sintem patrioti cit mai multi dintre noi, sa ne gindin macar la  cei 163 de ani de patriotism pur, in tretinut de cei cu inimile curate  care  au facut sacriuficiul suprem. Curaj. Am incredere in izbinda si inceperea unei vieti noi. O  viata pe care o meritam. Cu  toate cele necesare traiului fiecaruia dintre noi.Nu meritam ce ni se intimpla, chiar daca am votat ce nu trebuie dar, tot nu se termina asa daca nu eram furati in tara si la ambasade ( Paris si Chisinau mai ales, la vot).
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa ( sper ca nu v-am suparat prea mult in privinta domnitoriulor din trecutul nostru, asa asa au stat lucrurile)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu