Greta Garbo incognito in capitala

Lucrare a dl. Arnold Genthe, fotograf prusac.
Insemnat de Zina in Redescopera Bucurestiul de altadata |21 Iulie 1932 |3 palavre
Nu mica le'a fost mirarea concetatenilor nostri sa auda deunazi cum zbieretele tiganusilor vanzatori de gazete anunta un eveniment mirobolant si incredibil:
"Ha haparut spiciala cu sosirea Gritei Garbo in Capitala! Cereti spiciala! Grita Garbo in Capitala".

Misterioasa femeie fatala cari zdrobeste inimi in Mata Hari, Carnea si diavolul si Grand Hotel (zilele acestea se poate vedea pe ecranul gradinei Capitol), poate fi vazuta serile la sosea in compania la fel de misterioasa a unui capitan de aviatie, pre numele sau dl. Leonardescu Mutu, ne zic surse neoficiale, recte gura targului.

Capetele uimite se intorc dupa la femme vamp, dar dumneaei ramane de ghiata la adulatia plebei, deschizandu-si cale prin mijlocul multimei cu mainile infundate in buzunarele pardesiului de ploae, cu buclele blonde zdrobite sub bereta frantuzeasca, cu privirea rece si ambetata, doar in rastimpuri zambind stangaciu vreunui indraznet ce cuteaza a'i oferi vreo floare. Liceeni sdrobiti de desnadejdea unui amor imposibil ii arunca epistole la picioare, domnisoarele de pension o sageteaza cu priviri pismuitoare, trecatorii ii fac loc cu murmure admirative sau, dinpotriva, desaprobatoare, caci dansa nu pare a lua seama de turburarea pe cari o produce.
Ce cauta Greta Garbo in Bucuresti, cand este fapt cunoscut ca dumneaei traieste intr'un turn de fildes in vila de la Hollywood? Reporterii gazetei noastre au revenit insa cu informatii despre o realitate diabolica: cuconita Greta Garbo este de fapt o biata fetisoara fugita la oras dupa un scandal ce a sguduit bunul renume al liceului de fete din targul D... [vom pastra tacerea asupra numelui sau, pentru a nu importuna onorabilii sai cetateni].

Greta Garbo ot Dambovita se chiama Alina Gabor (cruda si nefasta potrivire de nume) si este intr'adevar copie fidela a divei de cinema. N'are prietini, are insa multi dusmani in consoartele legale ale cetei de vajnici admiratori. Orfana de timpuriu, cu o copilarie infelice si un unchi la balamuc (in persoana odata onorabilului inginer Stroe Barladeanu), domnisoara Gabor a declarat razboiu lumii aprige si isi duce trista existenta de orfelina sub aparenta francheta de starleta incognito.

Onorabilul romancier Cezar Petrescu, fondator al gazetelor Cuvantul si Curentul, impresionat de trista poveste a targovetei diva fara voie, a scris chiar un roman biografic despre inhumanitatea soartei in cazul Alinei Gabor. Romanul, o pretioasa lectura pentru cei ce vor sa se patrunda de comentariile sociale pertinente ale dl. Petrescu, se numeste simplu si elocvent Greta Garbo si se poate cumpara dela libraria Alcalay de pe Calea Victoriei.
http://odoricanoastra.blogspot.com/
http://interbelic.metropolitam.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu