Turcia fara FMI

Turcia o duce bine fara FMI: Somajul in scadere si numar record de angajati

autor: FrontPress 20.09.2013

FMI NDTurcia şi-a plătit în luna mai toate datoriile către Fondul Monetar Internaţional, devenind un stat independent din punct de vedere financiar, fără a fi mereu monitorizat de mai marii finanţei transnaţionale. Acest lucru a început deja să dea roade, în ciuda protestelor antiguvernamentale care se pare că nu au afectat major economia. În acest sens, ministrul economiei, Zafer Caglayan, a declarat că rata şomajului a scăzut la 8,8 la sută şi că numărul persoanelor angajate a ajuns la nivelul record de 26,3 milioane. 
Oficialul a transmis presei o declaraţie scrisă în care a evaluat situaţia economiei şi a prezentat datele legate de piaţa muncii. Potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Turc de Statistică, în luna iunie şomajul era de 8,8% iar numărul persoanelor angajate era de 26.319.000. Numărul persoanelor active în câmpul muncii a crescut constant în ultima perioadă, fiind înregistrate noi recorduri lună după lună. Ministrul economiei a făcut şi o comparaţie între rata şomajului din Turcia şi cea înregistrată în Europa, arătând că în statele europene se înregistrează încă valori cu două cifre şi că aceste procente nu au un trend descendent.
“Nu numai că Turcia este ţara care a scăzut rata şomajului cel mai rapid după criza economică dar în acelaşi timp am reuşit să stabilim un record în ceea ce priveşte numărul persoanelor angajate. În ultimele 12 luni au fost create 742.000 de noi locuri de muncă. Trăim într-o perioadă în care încetineşte creşterea ţărilor în curs de dezvoltare iar ieşirile de fonduri influenţează negativ pieţele. Turcia va ieşi cu capul sus din această perioadă”, a declarat ministrul Zafer Caglayan, citat de Rador.
El a precizat că pe măsură ce se realizează investiţii, va creşte numărul persoanelor active în câmpul muncii, începând cu domeniul industriei. Cifra actuală a angajărilor este rezultatul faptului că Turcia a urmărit nişte politici sănătoase care au vizat creşterea rapidă a economiei şi a exporturilor, a mai declarat ministrul. “Datele de astăzi sunt nişte cifre la care s-a ajuns deşi populaţia Turciei creşte în fiecare an cu aproximativ un milion de persoane. Procentul de 51,9% al absorbţiei populaţiei pe piaţa muncii este o cifră destul de ridicată. Cred că suntem una dintre ţările de succes în ceea ce priveşte forţa de muncă”, a conchis oficialul turc. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu