Kosovo

Ofiter UE UCIS cu focuri de arma in KOSOVO. Noi provocari balcanice?

autor: FrontPress 19.09.2013

EULEXUn ofiţer de poliţie al Uniunii Europene a fost împușcat mortal în timp ce patrula în Mitrovica, în nordul provinciei separatiste Kosovo, informează BBC. Din primele informaţii, două vehicule, conducând șase membrii ai stafului UE, au fost ţintele unor focuri de armă. Spre deosebire de restul provinciei Kosovo, zona de nord este populată de etnici sârbi, aceştia nerecunoscând autoritatea separatiştilor albanezi de la Priştina.
Misiunea Eulex, o suită de experți selecționați din toate statele membre, a condamnat imediat acest ”act de violență și lașitate”, anunțând că s-a deschis deja o anchetă.
“Am internat în jurul orei 08.15 (09.15 ora României) un membru EULEX lovit de două gloanțe și care nu dădea semne de viață. După o tentativă eșuată de resuscitare, am constatat decesul la 08.50 (09.50 ora României)”, a anunțat directorul spitalului din Kosovska Mitrovița, Milan Ivanovici, citat de AFP şi Mediafax.
kosovoDin 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene,Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.
În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro
the-ethnic-map-of-Kosovo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu