Prima aparitie a tancului

97 de ani de la prima aparitie a TANCULUI pe campul de lupta

autor: FrontPress 15.09.2013

primul tancCondiţiile de luptă şi evoluţia tehnicii şi tacticilor militare din primii ani ai Primului Război Mondial au determinat statele beligerante să caute să dezvolte noi arme care să încline balanţa în mod categoric pe teatrele de operaţiuni. Britanicii şi francezii au dezvoltat primii, dar separat, vehicule autopropulsate care să nu fie afectate de rafalele de mitralieră care făceau ravagii şi care să poată să traverseze tranşeele şi barajele de sârmă ghimpată fără prea mari probleme.
lwCu toate acestea primul tanc care a primit botezul focului a aparţinut armatei imperiale britanice şi a fost poreclit “Little Willie”. După mai bine de un an de la fabricaţie, şi după mai multe teste, a fost folosit pentru prima oară în 15 septembrie 1916 în Bătălia de pe Somme, maşinăria fiind condusă de Căpitanul H.W. Mortimore.
Bătălia de pe Somme din 1916 a fost una dintre cele mai lungi și mai sângeroase din Primul Război Mondial, cu mai mult de un milion de morți de ambele părți. Forțele britanice și franceze au încercat să rupă liniile germane pe un front de 40 km la nordul și sudul râului Somme, în nordul Frenței.
Efectele tancurilor în această bătălie au avut un efect restrâns, din cauza problemelor mecanice şi a faptului că erau în număr insuficient. Sursa: FrontPress.ro
sommeCiteste si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu