Legarea de glie

“Legarea de glie” a tiganilor

autor: FrontPress 30.09.2013

tigancaLa cât sunt de inventivi “colegii” din Schengen, nu m-aş mira ca unul dintre motivele unei noi amânări să devină situaţia câinilor vagabonzi şi tratamentul pe care autorităţile se pregătesc să îl aplice celor neadoptaţi. Deocamdată, motivul principal rămâne acela al ţiganilor care au împânzit Europa beneficiind primii de un privilegiu care pe noi, ceilalţi, ne ţine pe acasă.
De la pretextele de genul “nesiguranţei” frontierelor (de parcă frontierele greceşti sau italiene ar fi mai sigure când e vorba de imigranţi ilegali) s-a trecut direct la ce-i doare pe francezi, şi nu numai pe ei. Toleranta noastră soră francofonă nu mai suportă taberele pe care vioii noştri compatrioţi şi le organizează în preajma marilor oraşe, ca baze logistice pentru incursiunile la cerşit şi la furat. Acestea poluează peisajul nu doar vizual, ci şi ecologic pur şi simplu, prin resturile îngrămădite în jurul rulotelor şi corturilor, ale căror odorizante nu îi deranjează pe locatari. Acesta este şi motivul invocat de italieni şi chiar de englezi. Ce legătură poate fi între deschiderea frontierelor interne şi ţigani români mi-e greu să înţeleg, pentru că, vorba lui Ponta, ei sunt deja acolo unde autorităţile doresc să-i împiedice să ajungă. Cum ar putea România să-i lege de glie fără să sară în sus organizaţiile umanitare din aceleaşi ţări? Ce aşteaptă, de fapt, guvernul francez, să facem noi, din ceea ce nu pot să facă ei?
E greu de explicat, iar punerea de-a curmezişul nu va face altceva decât să alimenteze resentimentele româneşti faţă de nişte ţări care una spun şi alta fumează.
Adevărata problemă – şi a italienilor şi a englezilor, deşi mai ales a francezilor – ţine de propria lor legislaţie în care nu se regăsesc instrumentele necesare descurajării metehnelor ţigăneşti. De ce nu au nemţii această problemă? Pentru că ei au găsit soluţiile necesare de a condiţiona orice fel de asistenţă de respectarea unor reguli clare. Francezii nu prevăd în codul lor penal sancţiuni pentru vagabondaj, cerşit, furt din buzunare (la care puradeii noştri sunt campioni) sau ocuparea de proprietăţi private sau publice. Soluţia lor, de a le da câte 300 de euro celor care se repatriază benevol, este de tot râsul şi nu face decât să stimuleze un “du-te” pe cont propriu şi un “vino” confortabil, cu Air France.
Europa în general trebuie să găsească soluţiile unei probleme care nu este doar a românilor (majoritatea ţiganilor din Balcani se dau drept români), pentru că România singură, chiar cu riscul de a nu mai intra vreodată în Schengen, nu le va găsi.
La vreo 500 de ani de la eliberarea ţiganilor, iată că Europa vrea să ne oblige să-i legăm din nou de glie. De Octavian Andronic – Amos News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu