Exportul bunicilor

Se intampla in Germania: “Exportul bunicilor” in Polonia, practica tot mai comuna pe fondul imbatranirii populatiei

autor: FrontPress 16.09.2013

1Tot mai multe familii germane îşi trimit bătrânii în centre de îngrijire din Polonia, din cauza costurilor prea ridicate din ţară, “exportul bunicilor” devenind o problemă controversată în Germania, denunţată de o parte a presei drept “colonialism gerontologic”.
Practica de a trimite bătrânii în Polonia a devenit un trend în Germania, un important ziar local din Munchen comparând situaţia cu practica unor ţări de a-şi exporta deşeurile, transmite Bloomberg.
Tot mai multe familii consideră însă că Polonia reprezintă cea mai bună variantă pentru a asigura bătrânilor o îngijire de calitate la costuri rezonabile, aproape imposibil de găsit în Germania.
Potrivit unui sondaj efectuat de TNS Emnid, unul din cinci germani ar fi dispus să apeleze la un centru de îngrijire din străinătate.
Migraţia bătrânilor germani reprezintă unul dintre primele efecte vizibile ale unei probleme de proporţii globale. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani se va tripla până în 2050, la aproape 2 miliarde, odată cu scăderea natalităţii, creşterea duratei medii de viaţă şi îmbătrânirea generaţiei concepute după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Totodată, costurile îngrijirii bătrânilor devin prohibitive chiar şi în ţări cu un sistem solid de transferuri sociale, precum Germania. Cheltuielile alocate de germani îngrijirii pe termen lung a bătrânilor vor creşte de la 1,4% din PIB în prezent la 3,3% din PIB până în anul 2060, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Familiile germane care apelează la centre de îngrijire din Polonia susţin că facilităţile de acest tip din Germania oferă servicii inferioare, deşi percep tarife mult mai ridicate, chiar şi de trei ori mai scumpe. Singura problemă este distanţa, care îngreunează vizitele.
Proprietarii unui complex de îngrijire a bătrânilor din staţiunea poloneză de ski Szklarska Poreba estimează că numărul rezidenţilor germani se apropie de jumătate din capacitatea de cazare. Bătrânii sunt cazaţi în vile de lux, unde au parte de îngrijire permanentă şi şedinţe de terapie.
Astfel de servicii costă în Polonia până la 1.200 de euro pe lună, faţă de 3.250 euro în Germania. Sistemul social din Germania poate subvenţiona până la 1.550 euro din costul îngrijirii la un centru din ţară, sau până la 700 de euro în afara graniţelor. Diferenţa trebuie asigurată din pensie, sau de către familie.
Germania va avea până în 2050 una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din lume, alături de Japonia, Coreea de Sud şi Italia, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care estimează că numărul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani va depăşi, în aceste state, 15% din locuitori. De Vlad Popescu – Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu