ZORII AURII

Autoritatile din Grecia vor INTERZICEREA partidului nationalist Zorii Aurii

autor: FrontPress 19.09.2013

zorii auriiMinistrul elen al ordinii publice, Nikos Dendias a declarat miercuri reporterilor greci că guvernul ar putea adopta o ordonaţă de urgenţă pentru a interzice partidul radical Zorii Aurii, scrie The Guardian. Această poziţie tranşantă a fost motivată de un atac care a avut loc marţi seara în Atena împotriva unor militanţi de extremă stânga. Presa şi autorităţile au pus pe seama mişcării naţionaliste acest incident, soldat cu înjunghierea mortală a unui solist hip-hop “antifascist”. Reprezentanţii Zorilor Aurii au negat orice implicare şi susţin că sunt supuşi “unui linşaj mediatic, pe fondul unei tragedii”.
Miercuri, întreaga capitală a Greciei a fost afectată de demonstraţii stângiste de protest. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte mari oraşe din ţară.
Săptămâna trecută a avut loc o altă bătaie de stradă în Atena, aceasta fiind tot motivată politic. Circa 50 naţionalişti au atacat un grup de tineri comunişti care lipeau afişe în capitala greacă, mai multe persoane fiind rănite.
Pe fondul acestor violenţe, premierul Antonis Samaras şi liderul partidului socialist Pasok, Evangelos Venizelos, vor avea o întrevedere pentru a discuta “cum să reducă influenţa Zorilor Aurii asupra populaţiei”, anunţă ziarul elen Kathimerini.
Presa greacă anunţă că cei doi vor ca guvernul să adopte o dublă strategie: cea legală, care să scoată partidul în afara legii şi să îl dezmembreze, iar o alta pentru a elimina simpatiile publicului pentru abordarea „anti-sistem“ a Zorilor Aurii, atât de populară în rândul tinerilor.
„Zorii Aurii folosesc violenţa ca principală unealtă politică. Din această cauză partidul trebuie tratat ca o organizaţie criminală. Au întrecut orice limite. Statul trebuie să intervină“, consideră liderul socialist Venizelos.
Pe de altă parte, reprezentanţii partidului naţionalist susţin că în realitate membrii Zorilor Aurii sunt victimele presiunilor politice şi hărţuirii mediatice. Mai mult, aceştia afirmă că de-a lungul anilor ei au fost ţintele mai multor atentate teroriste sau chiar tentative de asasinat, acţiuni puse pe seama organizaţiilor anarhiste şi comuniste.
Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie a anului trecut sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. De atunci a crescut constant în sondaje, depășind 13 procente din opțiunile de vot. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu