Chinezii

Chinezii rad de indieni

autor: FrontPress 20.09.2013

india chinaSi numai ca rad dar si-au facut un obicei din a incalca foarte des linia de granita dintre cele doua tari in zona tibetana. Astfel cam in fiecare zi a anului trupele chineze tin sub control cateva sute de kilometrii patrati din teritoriul indian si desi suprafata nu pare deloc impresionanta, in comparatie cu dimensiunile geografice ale celor doua tari, din punct de vedere politic acest lucru conteza foarte mult.
Avantajul chinezilor este dat de faptul ca armata indiana nu are fizic cum sa tina sub supraveghere stricta cei peste 4000 de kilometri de granita comuna cu China, iar terenul este unul cu adevarat de cosmar, astfel ca trupele chineze fac cam ce cred ele de cuvinta pe o lungime semnificativa a frontierei comune, profitand de lipsa capacitatii de interventie a Indiei. Chinezii nu intra insa oriunde in India, ci dimpotriva se pare ca au trei zone geografice favorite unde isi fac mendrele. Ca raspuns la aceste tot mai dese necazuri cu megiesi cu ochii oblici, India a anuntat un program masiv de constructie a unor baze permanente care sa monitorizeze granita cu China. Deocamdata numarul acestor mici baze este in jurul valorii de 150 , dintre care majoritate nu sunt nimic altceva decat improvizatii.
india-china-nathula_951168cBa chinezii mai fac si misto de indieni cu aceasta ocazie, neluand in seama forta militara indiana, forta pe care poporul Marelui Zid o considera destul de vai mama ei si in niciun caz capabila sa sustina regimul de hartuire la care China supune India de ceva vreme.
Astfel in media chineza armata indiana este tavalita zilnic, iar recentul accident in care un submarin clasic a explodat in portul Mumbay, este folosit pe post de exemplu care sa arate cat de slaba este de fapt armata vecinilor de la sud. Nici lansarea la apa a primului portavion construit in India nu a fost uitata, chinezii amintind cu ironie ca primul portavion indian, nu prea este deloc indian. Proiectul navei este francez, va avea la bord avioane rusesti si va fi propulsat de motoare americane.
Bineinteles ca media din Beijing “uita” sa spuna ca nici China nu face altceva, decat sa cloneze sau sa cumpere tehnologie ruseasca, ca doar nici portavionul lor nu s-o fi nascut pe malurile Fluviului Galben!
Deocamdata insa chinezii au dreptate macar dintr-un anumit punct de vedere: cu toate investitile enorme in armata, India nu este capabila sa-si securizeze granitele, dezavantaja fiind si de relieful din respectiva zona si de lipsa infrastructurii necesare dislocarii rapide de trupe in sectoarele cu probleme. De pe Romania Military
chinaindia-500x416

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu