"Medicina scolară, necesitate sau moft?"

Citeam mai zilele trecute, in presa locala, urmatorul articol:


Medicina scolară, necesitate sau moft?

• Ministerul Sănătătii vrea să renunte la cabinetele scolare • medicii spun că desfiintarea sistemului va avea efecte asupra copiilor • în Neamt sînt 11 medici de medicină scolară si 10 stomatologi •

Medicina scolară, considerată multă vreme un fel de Cenusăreasă a sistemului, pare a avea zilele numărate, ministrul Nicolăescu punîndu-i gînd rău. Săptămîna trecută, oficialul a declarat că va reevalua reteaua de medicină scolară pentru a stabili dacă existenta acesteia se justifică si pentru a întocmi o nouă strategie din 2014. Ministrul a mai spus că acordarea serviciilor în acest moment nu este tocmai corectă, deoarece un copil beneficiază de două ori de asistentă medicală, la medicul de familie si la cabinetul scolii. Medicii de medicină scolară au sărit ca arsi la auzul propunerii si sustin că defiintarea acestei retele ar avea grave consecinte asupra copiilor. „Activitatea personalului medico-sanitar din cabinetele aflate în unitătile de învătămînt nu se suprapune peste activitatea medicilor de familie, deoarece are actiuni specifice. Astfel, noi ne ocupăm de vaccinări, depistarea precoce a bolilor, supravegherea focarelor si măsuri de urgentă în cazul aparitiei de boli transmisibile în unitătile de învătămînt, supervizarea meniurilor din grădinite si cantine scolare si universitare, asigurarea asistentei medicale la competitiile sportive si la examenele nationale de admitere în liceu si bacalaureat, dar ne ocupăm si de activităti curative precum asigurarea primului-ajutor în urgente, consultatii la cerere pentru elevii cu afectiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice. Toate aceste activităti decongestionează sistemul medical de urgente, iar desfiintarea cabinetelor scolare va avea cu sigurantă un impact negativ asupra sănătătii copiilor“, a precizat medicul Adriana Iancu, coordonatorul retelei de medicină scolară din Piatra Neamt. În mod normal, fiecare scoală ar trebui să aibă un medic sau măcar o asistentă care să poată acorda servicii copiilor. Permanenta lipsă a banilor a făcut ca, în timp, numărul cabinetelor scolare să se tot reducă, astfel încît putinii medici rămasi ar trebui să vadă cam 2.500 de copii, ceea ce este aproape imposibil. În acest moment, în Neamt există doar cabinete de medicină scolară în mediul urban, la tară prerogativele acestora fiind preluate de medicii de familie. În total există doar 11 medici de medicină scolară, opt la Piatra Neamt, doi la Tîrgu Neamt si unul la Roman. Singurul medic care era la Bicaz a demisionat, astfel încît sănătatea elevilor este lăsată doar în seama asistentilor. Nici în privinta cabinetelor stomatologice lucrurile nu stau mai bine. În Piatra Neamt există opt astfel de cabinete si două la Tîrgu Neamt. Ministerul va decide pînă la finele acestui an dacă va păstra reteaua de medicină scolară sau va renunta la aceasta.

Articol afisat de 95 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)

Daca in urma cu 3-4 ani eram cel putin 4 medici pe 5 dispensare scolare, intr-o vreme fiind, pentru scurt timp, chiar 6, in timp am ramas doar 4, cel de-al cincilea dispensar scolar fiind un soi de trambulina pe care ajungea din cand in cand un medic "in tranzitie" spre un post mai convenabil. Bravo lui!
Treptat-treptat, au plecat si 3 din cei 4: 2 la specializare, al treilea zburand spre ambulanta unde, de ce sa nu recunoastem, plata este ceva mai mare.
A mai ramas in final doar unul. Ca in povestea cu "Zece negri mititei", ucisi de un sistem de o indiferenta sadica. Acel ultim medic care, din motive personale, s-a incapatanat sa ramana pe loc, parca nemaiavand puterea sa o ia de la inceput in alt loc. Teama de necunoscut sau incertitudine? Poate. Macar aici, cat de cat, mai stia cu ce se lupta si avea deja niscaiva deprinderi profesionale formate.
Acest ultim medic inca lucra peste norma, ca o reminiscenta a vremurilor cand medicii ramasi preluau si zona acoperita de cel plecat. Munca in plus era acceptata mai mult sau mai putin tacit, caci i se plateau ceva ore suplimentare, ca o compensatie pentru munca prestata in plus. Si tot aducea acasa... sa spunem in mod conventional, pentru comparatie, vreo 1700 RON (atentie! sumele pe care le voi spune sunt rotunjite prin adaus, caci nu se ajungea chiar la atata). Tacea si rabda, chiar daca la un moment dat simtea ca nu mai poate. Pana cand, intr-o zi dintr-o luna, primind fluturasul de salariu, s-a trezit cu bani ceva mai putini. Doar 1400 RON (suma tot rotunjita prin adaus), adica cam cat aducea dintr-un salariu normal, fara ore suplimentare platite. A crezut ca e o gluma proasta si a sperat ca in luna urmatoare se va reveni la normal. In luna urmatoare... aceeasi suma ... nici 1400 RON... Deci tot salariul normal. Intrebarea fireasca: DE CE? Raspunsul halucinant de firesc: Nu se mai platesc ore suplimentare.
A asteptat omul sa-si faca concediul de odihna in tihna si cand a revenit in activitate a declarat sus si tare in fata sefilor: "Renunt ma munca suplimentara! S-o faca altul!" Si a ramas doar cu ceea ce avea in norma... Sau mai bine zis putin peste, dar in limite rezonabile.
Numai ca a urmat la fel de halucinanta masura a taierilor de salarii din sistemul bugetar. Si din nici 1400 RON a ramas respectivul medic cu putin peste 1100 RON. Tot o mica mare diferenta. I s-a spus: "E criza, asta e nu sunt bani... Se va reveni la normal peste aproximativ 6 luni" . A tacut si a inghitit, vazandu-si serios de treaba, urmarindu-si cei 2700-2800-3000 de elevi. Numai ca a trecut mult peste lunile promise pana la revenirea la normal si salariul n-a mai crescut decat putin, dar pe baza trecerii pe o alta grila de salarizare.
Acum salariul a revenit la ce era inainte... Doar sporul de vechime a mai crescut putin... Salariul a revenit la aproximativ 1420-1430 RON. Banii pierduti prin taieri tot pierduti raman.
Numai ca acum a aparut si alta situatie aberanta prin delasarea de care dau dovada autoritatile. Ca un fenomen normal si firesc, si dintre asistentii medicali mai pleaca: fie pentru ca ies la pensie( fenomen normal) sau (Doamne-fereste!) mor, fie pentru ca pleaca la un loc de munca ceva mai bine remunerat. Solutia de a acoperi golurile ramase? La fel ca Hagi-Tudose care-si carpea gaurile din coate cu ce taia de pe la poale: acoperim cu ce avem, descoperind dintr-o parte ca sa acoperim in alta pana la noi angajari. De unde? Partial tot dintre asistentii unicuui medic scolar ramas. Medic scolar care acum, fara plata suplimentara, trebuie sa faca partial si munca de asistent cu aceiasi bani, inghitind nazurile si mofturile celor din jur si asteptand sa se rezolve odata problema.
Alo! Domnule primar! Se aude? De ce n-ati demarat angajarea unui om pe postul ramas liber inca de cand erau copiii in vacanta? Atunci era mai usor si pentru cei ramasi. Si de ce nu grabiti angajarea unui om pe postul liber? Nu de alta, dar treburile se cam aglomereaza.






































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu