Acuzat

Fost partizan COMUNIST si MINISTRU croat acuzat oficial pentru crime de razboi impotriva “FASCISTILOR”

autor: FrontPress 18.09.2013

criminalPrimul ministru de Interne al Croatiei din perioada de dupa declararea independentei fata de Iugoslavia a fost acuzat oficial acuzat marti de implicare in crimele de razboi comise la sfarsitul celei de a doua conflagratii mondiale impotriva civililor si prizonierilor nationalisti, a anuntat postul public de radio croat.
Josip Boljkovac, in varsta de 93 de ani, este suspectat ca a ordonat arestarea si uciderea a 21 de civili pe vremea cand era un responsabil de grad inalt in cadrul serviciului secret (OZNA) al partizanilor comunisti, scrie Global Post citand AFP. Civilii proveneau din zona Duga Resa, aflata in estul Zagrebului, si au fost acuzati de colaborare cu regimul ustasilor, aflat la conducere in Croatia in perioada razboiului si aliat cu cel de al Treilea Reich German. Ei au fost arestati si ucisi in mai si iunie 1945, au aratat procurorii.
filesIn timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Boljkovac a luptat alaturi de partizanii lui Tito. Dupa instaurarea regimului comunist, a fost rasplatic cum se cuvine si a devenit membru al politiei secrete.
In 2011, Boljkovac a fost arestat timp de o luna si plasat in detentie provizorie, pentru efectuarea de cercetari in cadrul anchetei. La vremea respectiva el a negat toate acuzatiile.
Boljkovac a fost primul ministru de Interne al Croatiei dupa independenta si membru al principalului partid de opozitie. Acuzarea sa este prima de acest fel din fosta republica iugoslava, care si-a obtinut independenta in 1991.
Pavelic-salute2
Ante Pavelic, conducatorul Croatiei intre 1941 si 1945
Ustasa – Miscarea Revolutionara Croata a fost o organizatie separatista, nationalista, catolica si antiiugoslava, activa intre 1929 si 1945. A militat pentru crearea unei Croatii Mari si pana la inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial a activat ca o organizatie terorista. Dupa aprilie 1941 a ajuns la putere in Croatia, dupa dezmembrarea Regatului Iugoslaviei de catre puterile Axei. Ustasa este responsabila pentru zeci de mii de asasinate impotriva sarbilor, evreilor sau tiganilor. Dupa infrangerea puterilor Axei, in jur de 30.000 de ustasi sau simpatizanti ai acestora au fost ucisi de partizanii comunisti in acte de razbunare. Sursa:FrontPress.ro
w

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu