Academia Romana


Academia Romana acuzata de “ANTISEMITSIM”

autor: FrontPress 01.03.2013
academiaAfirmatii precum “Holocaustul din Romania este o minciuna enorma pe plan cosmic” sau “in Romania n-a fost Holocaust, doar persecutii” au fost auzite joi, 14 februarie 2013, in Aula Academiei Romane, in prezenta academicienilor Ion Haiduc, Dan Berindei, Dinu Giurescu, Marius Sala, Cristian Hera, Valentin Vlad si Paun Ion Otiman care au ascultat desfasurarea discursului considerat negationist, sustinut de profesorul Vladimir Iliescu. Conducerea Academiei e acuzata ca la finalul cuvantarii a girat complice aplauzele intregii asistente, fara ca cineva sa sesizeze natura afirmatiilor facute ori conotatiile penale ale evenimentului. In Romania, negarea publica a Holocaustului intra sub incidenta legii si se pedepseste cu amenzi usturatoare sau chiar cu ani de inchisoare.
iliescuO inregistrare audio a discursului incriminat circula pe Youtube, lucru care a determinat mai multe institutii sa protesteze in mesaje private catre Academie, informeaza platforma media Romania de la Zero. Printre ele, Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington sau Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.
Conducerea Academiei Romane a publicat abia miercuri, 27 februarie, o justificare, anuntand ca se disociaza de discursul negationist. Presedintele institutiei, Ionel Haiduc, sustine intr-un schimb de email-uri cu Dela0.ro ca aplauzele s-au produs pentru ca “participantii erau obositi si se bucurau ca intalnirea s-a terminat”. In plus, ca “nu era momentul deschiderii unei discutii pe marginea afirmatiilor” pentru ca ele indicau “o parere personala careia i se dadea prea mare importanta daca se punea atunci in discutie”. “Academia nu suporta nici direct, nici indirect cuvintele rostite de domnul Iliescu”, a mai spus acesta.
Reactii au venit si de la Universitatea din Aachen, unde a fost lector Vladimir Iliescu. “Socul e cu atat mai mare cu cat il cunosc de ani buni pe domnul Iliescu si l-am perceput mereu ca fiind o persoana rezonabila”, a declarat Armin Heinen, profesorul care conduce departamentul de istorie de la Aachen. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu