China


China, tara “armelor rasare” si noua ordine mondiala a pietelor de armament

autor: FrontPress 23.03.2013
chinaEstimată în 2011 la 85,3 de miliarde de dolari, piaţa mondială de armament se află anual într-o continuă rearanjare. Pentru prima dată, experţii de la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm au stabilit că un important jucător pe această piaţă, Marea Britanie, a fost înlocuit cu unul asiatic, respectiv China.
Această realitate reprezintă un regres pentru industria de armament din Marea Britanie care se afla până anul trecut în „top five” încă din 1950. Totodată, experții acestei instituții au stabilit în ultimul lor raport, dat ieri publicității, că în perioada 2008-2012 volumul tranzacții cu arme la nivel mondial a crescut cu 17 procente față de perioada 2003-2007.
Potrivit SIPRI, topul este dominat de SUA, Germania, Franţa și acum China iar pe lista celor mai mari importatori de armament din aceeași perioadă se regăsesc India, Pakistan, China, Coreea de Sud și Singapore. Printre cele mai notabile livrări din 2012, experții institutului enumeră primul portavion din dotarea armatei chineze, precum și primirea de către India a primului submarin cu propulsie nucleară din clasa Akula. Într-un alt raport publicat luna trecută, SIPRI a notat că austeritatea bugetară a determinat, în 2011, pentru prima dată în aproape 20 de ani, scăderea vânzărilor celor mai mari 100 companii de armament din lume, însă acest studiu nu a inclus şi China.
Exporturi în Asia și America Latină
Deși China a făcut mereu un mister din cifrele legate domeniul înarmărilor, SIPRI notează că exporturile acestei țări au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, față de perioada 2003-2007. China deține acum un procent de 5% din piața mondială a tranzacțiilor cu armament. Beijingul nu publică statistici privind exporturile sale de arme. Marea majoritatea a acestora (circa 55%) au mers către vecinii din Pakistan, țară aflată permanent în dispute cu statul vecin, India alimentată și ea puternic în ultimii ani cu armament rusesc.
 „Ascensiunea Chinei a fost determinată, în principal, de achiziţii importante de arme din Pakistan”, a precizat într-un comunicat Paul Holtom, director de cercetare la SIPRI. Dar exporturile de armament chinezesc s-au extins rapid și înspre alte piețe de desfacere. Pe lângă Pakistan, cel mai mare aliat al Chinei în Asia de Sud, armele Beijing-ului s-au mai distribuit și către Myanmar şi Bangladesh, dar și spre Venezuela, în American Latină. Supremația în acest sector este deținută în continuare de SUA, țară care în 2011 vânduse armament în valoare de 66 de miliarde de dolari, practic trei sferturi din piața mondială. Locul doi a fost ocupat de Rusia cu 4,8 miliarde de dolari . La început acestui an, Rusia anunța că, în 2012, exporturile sale de armament au atins o cifră de 15,2 miliarde de dolari.  De Mădălin Necşuţu – Curentul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu