China

China ar putea cumpara “tot aurul bancilor centrale din lume”

autor: FrontPress 09.03.2013
aur chinaChina ar putea cumpăra tot aurul băncilor centrale din lume, scrie Bloomberg. Potrivit publicaţiei, rezervele valutare ale ţării sunt în prezent de două ori mai mari decât suma necesară pentru cumpărarea acestuia.
Din 2004, suma a crescut de peste şapte ori, astfel că, la sfârşitul anului trecut, fondurile erau de circa 3.300 de miliarde de dolari. În perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori.
Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia şi India, au consemnat însumat un avans de circa 4 ori în acest interval, la 1.100 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
China, cel mai mare exportator din lume
Dolarii ajunşi în China în urma schimburilor comerciale sunt vânduţi băncilor, care îi vând mai departe băncii centrale, sporind astfel rezervele.
Procesul a fost alimentat de exporturi. În 2009, China a depăşit Germania, devenind cel mai mare exportator din lume.
Activele din rezervele Chinei reprezintă 30,2% din cele la nivel global, faţă de 14% în 2004, arată datele Bloomberg. Totalul Chinei este de trei ori mai mare faţă de Japonia, situată pe locul doi în lume. În 2004, Japonia controla circa 24% din rezervele la nivel mondial. De Cristina Ghioca – Radio Romania Actualitati


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu