Cipru


Biserica Ortodoxa din Cipru pune la dispozitia statului toata averea pentru iesirea din criza

autor: FrontPress 20.03.2013
cipruŞeful influentei Biserici Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, a anunţat miercuri că pune la dispoziţia statului toate bunurile busericii pentru a ajuta la ieşirea din criza financiară, în contextul în care Parlamentul a respins ieri taxa de 10 % pe toate depozitele bancare pentru a finanţa un acord de bailout, potrivit CNBC şi AFP.
Anunţul a fost făcut miercuri de Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, după întâlnirea pe care a a avut-o în cursul dimineţii cu preşedintele Nicos Anastasiades. Şeful Bisericii Cipriote a anunţat că Biserica vrea să-şi ipotecheze bunurile pentru a cumpăra obligaţiuni ale statului.
Biserica din Cipru, o instituţie extrem de influentă, deţine o avere considerabilă, incluzând proprietăţi, acţiuni la banca Hellenic Bank, dar şi la companii, inclusiv la o berărie.
Marţi, Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi niciun vot favorabil.
Cipru are nevoie de 15,8 miliarde de euro pentru a-şi salva băncile şi consolida finanţele publice pentru a evita astfel o ieşire potenţial de moneda europeană comună, mai scrie CNBC.
Statele din zona euro au decis sâmbătă să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale. Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro. De Mihaela Stoica - Gandul

2 comentarii:

  1. Daca ar face asa si Biserica la noi, poate pentru constructia de scoli sau modernizarea spitalelor, ce bine ar fi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare ce face Biserica cu atatia bani...n-am idee. Unde se duc banii aia ?

    RăspundețiȘtergere