ANARHISTII isi fac de cap in Cluj-Napoca fara ca autoritatile sa reactioneze
Ceea ce se întâmplă zilele acestea la UBB, când un grup de anarhişti din gruparea Tinerilor Mânioşi au ocupat abuziv o sală de curs, fără ca poliţia să intervină, pentru că se perturba orele, îmi aduce aminte de mişcarea anarhistă catalană din anii 30, de derbedeii din mai 1968 de pe străzile Parisului care au dat foc Cartierului Latin.
Anii trecuţi am înţeles unele acţiuni ale Tinerilor Mânioşi prin Ocuppy Conti sau din Piaţa Unirii în legătură cu exploatarea Roşia Montana sau a gazelor de şist. Acţiunile lor ecologice erau legitime, deşi se manifestau ca şi teroriştii ecologişti germani din anii 70 înainte de complexul Baader-Meinhof, ce incendiau magazine, blocau universităţi şi spărgeau bănci în numele lui Karl Marx.Dar ceea ce au făcut zilele acestea la UBB anarhiştii de la Tinerii Mânioşi se aseamănă cu întemeietorii curentului: Piotr Kropotkin și Mihail Bakunin. Aceşti tineri anarhişti îşi trag sevele ideologice din aventurile stângii occidentale înnebunite de Che Guevara şi Fidel Castro. Un grup de circa 30 de studenți anarhiști – Tinerii Mânioși au ocupat sala “Nicolae Iorga” din clădirea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ei au declarat că acesta este un spațiu public, liber de dezbatere. Manifestarea venea potrivit protestatarilor, după ce săptămâna trecută, personalul de pază al UBB ar fi blocat dezbaterea unui film documentar în această clădire. În sala ocupată de anarhiști se desfășura un curs de matematică în limba maghiară, care a fost deranjat de manifestanți. Aceștia din urmă au atârnat pe geamul rectoratului și un mesaj pe care au scris “spațiu public pentru dezbatere”.
Deranjaţi de atitudinea lor, profesorii titulari au solicitat intervenţia poliţiştilor, însă la cererea conducerii UBB, anarhiştii nu au fost evacuaţi. Prorectorul delegat pentru relația cu studenții, istoricul Ioan Bolovan a declarat că studenții sunt liberi să asiste la cursuri în calitate de audienți, însă le este interzis să perturbe activitățile didactice. “În cazul lor, fluturașii pe care i-au distribuit aici sunt un element care indică faptul că acțiunea este una politică și premeditată. Spun că acțiunea este politică pentru că și anarhismul este o politică”, a declarat prorectorul UBB. Nici până dimineaţa sala de curs nu a fost eliberată. În momentul în care presa a încercat să pătrundă în sală pentru a lua niște interviuri manifestanților, aceștia au interzis accesul jurnaliștilor deși manifestau pentru un spațiu public, liber pentru exprimare. Printre protestatari se aflau şi persoane adulte care nu aveau calitatea de studenţi, însă vorbeau în numele lor. Nu a contat, cu toţii suntem egali atunci când ne exprimăm agresiv, de pe poziţie de forţă.
Anarhismul este un curent care prinde bine la Cluj-Napoca datorită lipsei reacţiei ferme a autorităţilor şi a societăţii civile. E adevărat că nici UBB nu s-a reformat după înlăturarea fostului nomenclaturist comunist Andrei Marga, rămânând închistată în proiectul universitar vetust al nepotismelor şi clientelismului politic. Deşi rectoratul a fost sesizat de prefectura Cluj în urma unui raport al SRI Cluj de atacul anarhiştilor clujeni asupra clădirii UBB, nu s-a luat nicio măsură fermă de blocare a accesului acestora în universitate. Anarhismul este o boală politică veche şi grea a umanităţii. Anarhismul (din limba greacă αναρχία – „fără archon“, fără stăpân) – este o doctrină și mișcare politică ce a luat naștere în secolul al XIX-lea. Printre primii reprezentanți ai anarhismului îi găsim pe filosoful englez William Godwin, francez – Pierre-Joseph Proudhon, ruși – Piotr Kropotkin și Mihail Bakunin, italian – Errico Malatesta și germanul Max Stirner.
Anarhismul susține distrugerea statului existent ca principala sursă a asupririi și exploatării oamenilor. Anarhismul distruge un edificiu pentru a crea un altul, ordinea statală este înlocuită cu ordinea născută din libertate. Anarhismul a fost teoretizat, pentru prima oară, de către William Godwin. Primul anarhist declarat este, însă, Pierre-Joseph Proudhon, care, în cartea Que-est-ce que la propriété? (Ce este proprietatea?), realizează prima critică economică a statului. Dar acţiunea anarhiştilor e mult mai gravă decât se vede la prima vedere. Numeroşi anarhişti clujeni sunt pe lista de plată a Fundaţiei “Soros” şi a altor organizaţii similare şi fac campanie electorală fostului senator Eckstein Kovacs Peter de la UDMR. Ne întrebăm cu ce scop sunt plătiţi aceşti tineri? Liderii anarhiştilor clujeni nu-şi pot justifica, prin publicarea fişelor fiscale dacă au lucrat vreodată cu carte de muncă. Ei sunt nişte mercenari care fac jocul politic şi economic al unor forţe transnaţionale care urmăresc blocarea economică a României şi destabilizarea politică a acesteia? Asaltul negativ asupra UBB e clar şi evident. Se încearcă prin manipularea unor tineri idealişti şi naivi să se arată lumii că conducerea UBB nu reuşeşte să gestioneze problemele, deci e necesară înfiinţarea unei Universităţi maghiare de stat, pe fundamentul fostei „Bolyai”, mai deschisă şi modernă în comparaţie cu universitatea românească. E un joc ieftin al anarhiştilor în favoarea separatismului radical maghiar pe termen lung. Dacă rectoratul UBB nu reuşeşte să-şi facă ordine în ogradă şi să se reformeze, poliţia să-i evacueze pe studenţii întârziaţi atunci alte organizaţii studenţeşti româneşti vor elibera sediul central al UBB de anarhişti ca în 1922.De Ionuţ Ţene - NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu