Guvernul ungar


Guvernul ungar ameninta cu preluarea bancilor straine

autor: FrontPress 16.03.2013
bancheriObiectivul guvernului de la Budapesta este sa creasca controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local pana la cel putin 50%, a declarat marti premierul Viktor Orban, scrie Economica.net, citand Reuters. Planurile lui Viktor Orban risca sa creeze o prapastie intre cel mai indatorat stat est-european si restul statelor membre UE, in conditiile in care in decurs de o saptamana partidul Fidesz a modificat Constitutia, a preluat controlul asupra Bancii centrale prin numirea unui apropiat al lui Orban in postul de guvernator si a limitat independenta Curtii Constitutionale.
“Este o situatie nesanatoasa faptul ca strainii controleaza o proportie atat de mare din sistemul bancar ungar”, a declarat Orban la un forum economic organizat de Camera ungara de comert si industrie.“Respectand tratatele internationale, trebuie sa ne straduim sa crestem proportia ocupata de proprietarii ungari in sistemul bancar local… Am dori ca cel putin 50% din sistemul bancar ungar sa se afle in mainile ungarilor”, a spus Orban.
De asemenea, premierul ungar a anuntat ca guvernul ungar are de gand sa ajute intreprinderile mici si mijlocii sa-si converteasca creditele in valuta in credite in forinti si a cerut ministrului economiei, Mihaly Varga, sa puna la punct un program atractiv de conversie.
Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante.
Banca italiana Intesa Sanpaolo a anuntat marti ca divizia sa din Ungaria a inregistrat pierderi de 279 milioane de euro in trimestrul patru. ‘Ungaria a devenit un fel de cosmar’, a declarat directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani. ‘Toata lumea este destul de ingrijorata in legatura cu Ungaria’, a adaugat Cucchiani.
OTP, cel mai mare grup bancar ungar, concureaza cu diviziile locale ale unor banci straine precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Bayerische Landesbank, General Electric Co. si Citigroup Inc. De pe HotNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu