Turcia sustine separatismul MUSULMAN din Balcani
Autoproclamata Republică Kosovo și Turcia continuă să își consolideze relaţiile bilaterale, în special în domeniul cooperării militare, cu toate ce acest lucru riscă să alimenteze tensiunile din Balcani.
Mentor Vrajolli, cercetător șef la Centrul pentru Studii de Securitate din Kosovo, a declarat publicației SETimes că vizita făcută în februarie la Pristina de ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz, a deschis un capitol important între cele două țări.
Kosovo efectuează o evaluare strategică a sectorului său de securitate, iar în următorii câțiva ani se anticipează că procesul va avea ca rezultat transformarea Forței de Securitate a Kosovo în armata țării.
“În ciuda dimensiunii, crearea armatei are costul său”, a declarat Vrajolli publicației SETimes. “Prin urmare, sprijinul militar turc sau orice sprijin din partea altui membru NATO este foarte important pentru Kosovo în această fază”.
Întrucât Kosovo se află într-un moment critic al discuțiilor sale cu Serbia cu privire la viitorul nordului Kosovo, Yilmaz a oferit sprijin deplin Pristinei. În cursul vizitei sale, el i-a declarat lui Agim Ceku, ministrul Forței de Securitate a Kosovo, că parlamentul turc a fost de acord să ofere forței o asistență financiară, suma acesteia nefiind însă dezvăluită.
“Poarta dialogului nu ar trebui închisă niciodată deoarece noi nemulțumiri pot aduce noi animozități”, a declarat Yilmaz. ”Pentru noi, menţinerea integrităţii teritoriale și a suveranităţii politică a Kosovo este vitală și trebuie sprijinită și protejată. Credem că Kosovo își va lua în curând locul în comunitatea internațională”. Oficialul turc a adăugat: ”Kosovo este o ţară independentă și egală în Balcani. Kosovo ar trebui să aibă propria armată, cum au toate ţările independente și suverane”.
Ceku a declarat la rândul lui reporterilor că sprijinul Turciei este “foarte concret, foarte valoros și foarte necesar pe viitor”.
Turcia a fost una dintre primele ţări care au recunoscut independenţa Kosovo și a sprijinit Kosovo în domeniul administrației publice, sănătății, educației, armatei și agriculturii.
În calitate de țară membră NATO, Turcia are aproximativ 350 de militari în Kosovo ca parte a forțelor de menținere a păcii din cadrul KFOR. Turcia are în Kosovo și o prezență civilă și de menținere a ordinii, ca parte a EULEX, OSCE și UNMIK.
“Kosovo și Turcia împărtășesc relații strânse de frăție și prietenie determinate de istoria comună îndelungată și de cultură. Ea însăși țară balcanică, Turcia consideră că integritatea teritorială și stabilitatea Kosovo constituie un element esențial pentru pacea și stabilitatea Balcanilor”, a declarat ambasada turcă la Pristina publicației SETimes.
Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene,Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.
În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro
Ѕρot on with thiѕ ωrite-up, I reаlly believe thіs site nееds far
RăspundețiȘtergeremore attеntіon. I'll probably be returning to read through more, thanks for the information!
Here is my weblog :: How To Buy and sell cars for profit