Secera si ciocanul


Secera si ciocanul, in afara legii dupa 23 de ani

autor: FrontPress 03.03.2013
secera si ciocanulPromovarea simbolurilor comuniste şi a cultului persoanelor vinovate de acte de represiune în numele ideologiei ar putea fi interzisă prin lege în România, la peste 23 de ani de la dizolvarea partidului unic.
Andrei Muraru, Președintele Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a declarat luna trecută că, în mai 2013, pe masa Guvernului României va ajunge un proiect de lege care propune sancționarea promovării sub orice formă a simbolurilor comuniste și a actelor de represiune săvârșite în perioada 1945 – 1989. Mai mult, proiectul scoate în afara legii organizații și asociații care promovează ideologia.
Potrivit televiziunii naționale, dacă propunerea IICCMER ar deveni lege, ar putea fi interzise busturile sau statuile care onorează foști lideri comuniști sau ofițeri de securitate implicați în acte de represiune, tricourile cu Che Guevara, denumirea străzilor după lideri comuniști, precum și secera și ciocanul.
Simbolizând alianța politică dintre țărănime și proletariatul industrial, secera și ciocanul a fost folosit pentru prima dată ca simbol al Partidului Comunist Sovietic, fiind imprimat ulterior pe insigne ale Armatei Roșii și ale Gărzilor Roșii, dar și pe steagul Uniunii Sovietice. În 1921 el a fost adoptat, cu mici modificări, (două spice de grâu) și de Partidul Comunist Român. Sigla a împânzit România în perioada comunistă, fiind nelipsită de pe clădiri publice, steaguri, pancarte utilizate la manifestații sau mitinguri muncitorești.
Utilizarea acestui simbol (ca și a altora ce amintesc de ideologia comunistă) a fost interzisă deja în mai multe state europene, precum Ungaria, Lituania, Polonia și Republica Moldova. În cazul basarabenilor, interdicția a fost impusă chiar anul trecut, deși în țara vecină încă funcționează Partidul Comuniștilor.
La noi, secera și ciocanul este folosit încă cu mândrie de Partidul Comunist Român (care încearcă de mai mult timp să se înregistreze ca partid politic). Dacă proiectul IICCMER devine lege, organizația va fi dizolvată, ca de altfel și Partidul Comuniștilor (Nepeceriști), organizație înscrisă legal ca partid politic, Liga Comuniștilor, Uniunea Comuniștilor şi publicația on-line Ziarul Scânteia.
Potrivit proiectului de lege, orice însemn comunist va putea fi folosit de istorici, artişti, jurnaliști dacă activitatea lor nu are scop propagandistic. De Ioana Raluca Ghioarcă - Yahoo! News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu