Fiscalitatea


Fiscalitatea din Romania creste in paralel cu evaziunea fiscala. Deducerea cheltuielilor: misiune imposibila!

autor: FrontPress 27.03.2013
taxImaginaţia Guvernului Ponta pare să nu aibă limite în ceea ce privește fiscalitatea din România, care este ţara cu cele mai multe taxe și impozite din Europa de Est. O hotărâre de Guvern publicată în 14 martie schimbă total modul în care firmele pot deduce anumite cheltuieli, transformând totul într-o misiune imposibilă. HG nr 84 din 06/03/2013, publicată în Monitorul Oficial în 12 martie specifică ca pentru achiziţia de bunuri în valoare de sub 100 de euro, inclusiv TVA, deducerea se va putea face doar dacă bonul fiscal ia forma unei facturi simplificate care conţine codul de înregistrare TVA al beneficiarului.
Înainte de a diseca această modificare fiscală nascută parcă din mintea odihnită a unor psihopați, trebuie să ținem cont de faptul că fiscalitatea din România, cu toate că este una scăzută la nivel european din punct de vedere a ponderii din PIB (în 2010 era cea mai mică din Europa, 27%), are unul dintre cele mai complicate sisteme fiscale și printre cel mai mare număr de taxe din Europa. Potrivit unei analize a PriceWaterhouseCoopers, România se află pe locul 136 la nivel mondial la numărul de taxe pe care trebuie să îl plătească o firmă, cu 41 de taxe, fiind țara din Europa de Est cu cele mai multe taxe, chiar dacă în trecut acestea erau peste 100! Corelat cu numărul de ore necesar pentru plătirea taxelor și cu formalitățile necesare pentru înregistrarea deducerilor, nu putem concluziona decât că România este un iad fiscal, atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice.
Hotărârea de guvern legată de deduceri are în sine un singur avantaj: de acum înainte se pot deduce cheltuieli pe baza bonului fiscal pentru toate tipurile de achiziții, nu doar pentru combustibil, cum era în trecut. Dezavantajele, însă, sunt categorice. În primul rând, bonul fiscal va trebui să conțină tipărit codul TVA al cumpărătorului, lucru care momentan nu se poate realiza cu casele de marcat existente în benzinăriile, taxi-urile și parcările cu plată din România. Și dacă acest lucru ar fi posibil la un moment dat, veți trebui să dictați exact toate datele firmei la ghișeu pentru emiterea bonului fiscal folosit la deducere. Alternativa ar fi să cereți factură fiscală pentru toate sumele. Închipuiți-vă ca sunteți în taxi și după o cursă de 15 minute mai stați alte 30 pentru ca șoferul să vă întocmească o factură!
Apoi trebuie să cunoașteți cursul valutar. Hotărârea menționează limita în euro, în condițiile în care moneda națională este leul. Nu contează, va trebui să calculați dacă ce ați cumpărat pentru firmă în lei este mai puțin de 1oo de euro pentru a putea să deduceți cheltuiala doar pe baza bonului.
Ca orice lege tâmpită din România, există și modalități de a o eluda ușor, de parcă scopul firmelor din România nu este de a vinde, a produce, a presta, ce a-și cheltui tot timpul cu fiscalitatea inventată de fiecare guvern, pe rând. În situatia in care alimentati de la o pompa de benzina a carei casa de marcat nu permite tiparirea pe bonul fiscal al codului fiscal benficiar, inclusiv literele RO – puteti pastra bonurile fiscale si la sfarsit de luna (de exemplu) sa va intoarceti la aceea pompa de benzina, solicitati o singura factura pentru aceste bonuri. Soluție la problema care nu era o problemă în urmă cu o lună.
Economia subterană din România este evalutată la peste 30% din PIB, fiind depășită la nivel european doar de Italia. Marea problemă este colectarea impozitelor și legislația precară. Dar, ca deobicei, problema nu este lovită la sursă, ci se încearcă un artificiu fiscal în speranța că mulți comercianți nu vor putea deduce TVA-ul o perioadă, până se vor putea pune la punct logistic, statul fericit nefiind nevoit să returneze niste sume care vor apărea ca plus la buget. Realitatea este însă că evaziunea fiscală și economia subterană nu este creată de milioanele de români care își împrumută bani între ei fără acte sau își vând vecinilor canapele vechi sau roșiile din grădina proprie.
Sursele evaziunii fiscale sunt rețelele de mafioți bine puse la punct și susținute politic. Cei care fac trafic cu alcool, țigări și benzină, cei care importă legume prin firme fantomă. Cei care operează la scară mare, care dau profitul mai departe la procurori, politicieni și miniștri. Nu la firmele care vor să își deconteze un plin la mașini sau o cursă de taxi. De fiecare dată când guvernul s-a trezit că nu are bani, a făcut o haiducie pe invers, a luat de la cei mulți care au puțini, din cauza celor puțini care fură mult. A schimbat codul fiscal ilegal de câteva ori pe an, a crescut asigurările sociale, a împovărat păturile sociale care nu sunt cu nimic vinovați de evaziunea fiscală. Ceea ce se numește, într-un cuvânt, cleptocrație. De George Bara – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu