Mariana Dragescu


Aviatoarea care a salvat peste 1500 de soldati romani s-a inaltat la cer

autor: FrontPress 26.03.2013
0Comandorul în retragere Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară românească din cel de-Al Doilea Război Mondial, “Escadrila Albă”, a încetat din viaţă pe 24 martie la vârsta de 100 de ani.
“Dispariţia sa lasă un gol imens în sufletele şi inimile personalului Armatei României, fie că sunt sau nu membri ai Forţelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Drăgescu a reprezentat un simbol de curaj, dăruire şi un exemplu de viaţă. Dumnezeu să o aibă în pace!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Mariana Drăgescu, în vârstă de 100 de ani, a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României pe data de 7 septembrie 2012, la împlinirea unui secol de viaţă.
Ea a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot.
În 1939, prinţesa Marina Ştirbey a avut ideea înfiinţării unei escadrile sanitare formată doar din femei. Proiectul a fost aprobat şi în iunie 1940 s-a înfiinţat Escadrila Sanitară, mult mai cunoscută sub numele pe care i l-a dat chiar celebrul scriitor Curzio Malaparte: Escadrila Albă.
A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi. Primele femei-pilot care au făcut parte din escadrilă au fost Mariana Drăgescu, Virginia Duţescu, Nadia Russo, Marina Ştirbey şi Irina Burnaia.
După campania din Crimeea a rămas singura româncă-pilot de pe Frontul de Vest.
Datorită priceperii şi curajului de care a dat dovadă, peste 1500 de militari au scăpat cu viaţă. După război, a revenit în aviaţia civilă, fiind o perioadă instructor la Şcoala de Aviaţie Ghimbav.
Regimul comunist i-a retras însă brevetul de zbor în 1955 şi a fost nevoită să lucreze ca muncitoare la Policlinica C.F.R. „Ana Ipătescu”, până la pensionarea din 1967. Sursa: FrontPress.ro
w

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu