Cipru - faliment


Cipru – 90 la suta sanse de faliment

autor: FrontPress 20.03.2013
cipruConform unui articol ZF, in ultimii 30 de ani, 20 din 22 de tari care au confiscat depozitele au intrat in faliment, adica peste 90%. Dincolo de aceste cifre, marea intrebare ramane: care nebuni s-au gandit sa aprinda focul asta? Indiferent de cum vor decurge lucrurile acum in Cipru – parlamentul tocmai a rejectat propunerea Troicai de confiscare a depozitelor – era evident ca aceasta masura va duce cel putin la declansarea fenomenului de “bank run” – frica oamenilor ca nu-si vor mai recupera banii din banca si ingramadirea la bancomate si la ghiseele bancilor ca sa-si scoata banii din depozite.
1INDIFERENT daca aceasta masura va fi fost aplicata sau nu, si indiferent daca ea ar fi avut sau nu vreo relevanta, era evident pentru oricine ca o data aprins fitilul, bomba va exploda. Deci putem concluziona fara nici o ezitare ca Troika a dorit sa puna in genunchi Ciprul. Cu sau fara “salvarea” din partea Troikai, Ciprul este istorie, nimeni nu isi va mai deschide cont in Cipru, nu va mai face afaceri in Cipru si de-ar fi raul doar atat. Poimaine sau cand se vor deschide bancile, banii vor zbura instant in toate partile, mai ales ca 30% sunt din Rusia. Nebun sa fii sa ai depozite in Cipru, sa fii in pragul confiscarii lui de catre stat, sa se deschida banca si tu sa nu-ti scoti banii.
2Sunt multe speculatii cu privire la motivele pentru care Troika a detonat bomba Cipru, pornind de la prostie si incompetenta, la dorinta de a se infrupta din banii oamenilor. Eu am o teorie presonala: criza s-a cam flescait, haosul nu este inca la cat se asteptau “maestri”. Exista inca riscul ca economia sa isi revina si ca bancile sa nu pice totusi. Prin urmare ce criza sa mai produca “inginerii sociali” astfel incat sa reaprinda disperarea oamenilor si sa stimuleze niscavai haosul, caci prin haos la ordine, nu-i asa?
Nu cred ca acesta a fost doar un test, nu cred ca i-a interesat doar pana unde poate merge un parlament (fie el si vandut) asa cum nu cred ca au vrut sa vada ce procent din deponenti isi vor retrage banii. O asemenea masura este intr-adevar imposibila in vest, prin urmare evident ca nu stiu ce concluzii ar putea trage dintr-un ipotetic experiment de testat anumite reactii ale diversilor actori.
3Nu putem ignora total nici rolul Rusiei si al rusilor in Cipru, dar ma indoiesc ca acesta ar fi fost motivul primordial.
Prin urmare ma abtin cu privire la ce au urmarit prin aprinderea acestui foc, cu singura ipoteza ca lucrurile prea se cam linistisera in Europa si era nevoie de inca un focar care sa miste treaba. Incotro si cu ce scop, ramane de vazut. De Gigel Chiazna
Citeste si:
4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu