Campionat de lupte in armura


Primul campionat national de lupte in armura medievala (VIDEO)

autor: FrontPress 26.03.2013

0Evenimentul este organizat de Asociaţia Historia Viva – Ordinul Dragonilor de Transilvania, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Asociaţia Patrimonium Transsylvanicum.
Historical Medieval Battle (HMB), un sport iubit pe întreg cuprinsul globului, care leagă competiţiile full-contact de reconstituirea istorică, îşi face intrarea în România, în inima Transilvaniei, în data de 30 martie.
Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 12:00, în Parcul Sportiv Iuliu Haţeganu, Sala “Gheorghe Roman”.
Historical Medieval Battle (HMB), un sport iubit pe întreg cuprinsul globului, care leagă competiţiile full-contact de reconstituirea istorică, e programat în Cluj, în 30 martie, în parcul sportiv “Iuliu Haţieganu”. La competiţie iau parte Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea), Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş) şi Cavalerii Cetăţiilor Bârsei (Braşov).
HMB (Historical Medieval Battle) este un sport relativ recent, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane şi este organizat juridic în Federaţia Mondială HMBIA (HMB International Association). Sportul este unul de full-contact, de mare intensitate, cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea presupune un sistem de reguli foarte stricte şi standarde ridicate ale echipamentelor de protecţie. Probele consecrate ale HMB sunt: “Triatlon 1 vs.1″(spadă lungă/ armă scurtă şi scut mic/ arma scurtă şi scut standard), “Pro-fight” (pe categorii de greutate), “5 vs.5″ şi “21 vs. 21″.
battle-of-the-nationsBattle of the Nations este singurul campionat mondial de Full-Contact HMB şi se află în acest an la cea de-a cincea ediţie. Organizat de World Assocoation of Historical Reenactors of Middle Ages, cu centrul la Kharkov (UA), evenimentul reuneşte reconstituirea culturii materiale şi a modului de trai din campaniile secolelor XIV-XV cu sportul de contact, structura campionatului fiind piramidală. Cei mai buni luptători din întreaga lume, selectaţi în urma unor competiţii riguroase de calificare, atât dintre reenactori, dintre sportivi de performanţă din diferite arte marţiale, cât şi din mediul militar, se întrec în tehnică, forţă şi rezistenţă, pentru a arăta că reprezintă cea mai puternică echipă naţională de pe glob. Încă de la prima ediţie, titlul a fost deţinut de Rusia, care s-a confruntat cu Ucraina, Polonia şi Belarus. În anul următor s-au alăturat campionatului Italia, reginea Quebec şi Germania, iar în urma summiturilor ţinute în Varşovia, în decembrie 2011 şi în Paris, în 2012, numărul participanţilor a crescut, ajungându-se la 26 de reprezentative naţionale din întreaga lume. Locaţia Battle of the Nations a fost la primele 3 ediţii cetatea de la Hotin (UA), Varşovia în 2012 şi Paris în 2013.
În urma invitaţiei primite de la organizatori, România a fost reprezentată la summitul din Varşovia şi la cel de la Paris, unde s-a acceptat participarea echipei naţionale în acest campionat, dar acesta este doar începutul drumului.
O arenă de 100 mp, aproximativ 35 de luptători din România, nominalizaţi în patru probe competiţionale, premiate cu piese de armură fidel reprodusă, corturi şi ateliere medievale şi membrii a trei asociaţii de reconstituire istorică sunt cifrele competiţiei. De pe NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu