Drone



Razboiul DRONELOR: China vs. SUA

autor: FrontPress 18.03.2013

drona chinaChina construieşte una din cele mai mari flote de aparate de zbor fără pilot (drone) pe măsură ce SUA îşi sporeşte prezenţa militară în Pacific. Armata de Eliberare a Poporului, foloseşte în prezent aceste aparate pentru supravegherea teatrelor de operaţiuni sau pentru ghidarea rachetelor.
Complexul militar industrial chinez a creat în ultima decadă o serie de drone de producţie autohtonă. Totuşi deocamdată tot SUA se pot lăuda cu cea mai mare flotă de drone din lume, cu 679 de aparate în 2012. China avea în 2011 circa 280 de aparate de zbor fără pilot, estimându-se că numărul lor a crescut semnificativ de atunci până în prezent.
Analiştii militari susţin că dornele chineze ar putea fi folosite cu succes împotriva flotei americane din regiune. Folosirea unui număr foarte mare de drone contra navelor de război ar putea să blocheze sau cel puţin să altereze precizia radarelor şi mijloacelor de comunicaţie, necesare sistemelor de apărare ale portavioanelor. Deasemenea aceste aparate ar putea lansa şi rachete ghidate împotriva ţintelor inamice sau ar putea fi folosite pur şi simplu sub forma de roboţi kamikaze.
China finanţează şi programe militare costisitoare în vederea realizării unor drone invizibile pentru sistemele radar convenţionale, informează postul de televiziune Press Tv. Deasemenea se intenţionează construirea unor “drone spaţiale” care să zboare la 50 de kilometri deasupra pământului. Oamenii de ştiinţă consideră graniţa spaţială la 100 de kilometri deasupra nivelului mării.
În prezent SUA întreţin o cursă a înarmărilor la categoria aparatelor de zbor fără pilot. Din 2004, SUA au folost dronele militare în peste 360 de misiuni de asasinat numai în Pakistan, în numele războiului contra terosimului şi împotriva islamiştilor fundamentalişti. Conform Biroului de Investigaţii Jurnalistice din Londra, 3.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor atacuri. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu