Monument in memoria lui Liviu Cornel Babes


Primaria Brasov, aloca bani pentru ridicarea unui monumet in memoria lui Liviu  Babes


În data de 2 martie, anul curent, se vor împlini 23 de ani de la moartea lui Liviu Babeș. Comemorarea acestuia va avea loc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, locul unde acesta a dus ultima bătălie împotriva comunismului. Primăria Brașov a anunțat că va aloca bani pentru construirea unui monument în memoria celui care a fost revoluționarul Liviu Babeș.
Liviu Babeș a recurs la sinucidere, un gest extrem de represalie la adresa aparatului comunist. Asemeni unei torțe vii, a străbătut haotic pârtia Bradul si s-a oprit lângă un brad. Cu un ultim efort, a scos de sub haină o hârtie pe care era scris “Stop murder”, “Opriți crima” si “Brașov=Auchwitz”. Mobilizata rapid, Securitatea a intervenit și l-a transportat la spital, unde a murit in scurt timp. An de an Asociatia “15 Noiembrie 1987″il comemoreaza pe eroul brasovean.  

Gestul lui Babeş de a-și da foc, petrecută pe Pârtia „Bradul” din staţiunea turistică Poiana Braşov, în 2 martie 1989, a survenit intr-un moment de maximă duritate a regimului Ceausescu şi în crepusculul dictaturii comuniste din Europa. Poziţionarea sa istorică, între Revolta muncitorilor braşoveni din 15 Noiembrie 1987 şi Revoluţia Română din Decembrie 1989, reprezintă elementul de continuitate între cele două evenimente istorice care au dus la înlăturarea comunismului. Fără sacrificiul autoasumat al lui Babeş, revolta braşoveană din `87 risca să rămână izolată în conştiinţa contemporanilor săi, ca un eveniment irepetabil şi insuficient pentru înlăturarea scepticismului, fricii şi laşităţii generalizate care caracterizau acei ani. Liviu Babeş şi-a pus propria viaţă în talgerul istoriei pentru a înclina balanţa conştiinţei colective în sensul responsabilităţii, curajului şi acţiunii deliberate. Simetric plasat în timp între cele două evenimente istorice, Babeş a focalizat flacăra revoltei braşovene pentru a o transmite, cu intensitatea sacrificiului suprem, întregii ţări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu