Legea 4

Suporterii cer interventia premierului impotriva Legii 4

autor: FrontPress 30.03.2012
Mai multe asociaţii ale suporterilor au semnat un memoriu pe care l-au trimis astăzi lui Mihai-Răzvan Ungureanu: fanii explică 8 motive pentru care “Legea lui Mitică” e deficitară.
Memoriul suporterilor enumeră cele opt puncte principale imputate Legii 4, în partea a doua a documentului fiecare dintre acestea fiind explicat pe larg. Fanii cluburilor din România cred că Legea lui Mitică încalcă atît Constituţia, cît şi drepturile şi libertăţile garantate de CEDO, şi solicită o discuţie la nivel de Cabinet cu primul-ministru.
Argumentele suporterilor împotriva Legii 4
1. Nu e nevoie de Legea 4
E nevoie de o lege a manifestărilor sportive, nu de una privind combaterea violenţei la astfel de evenimente: majoritatea incidentelor s-au petrecut pînă acum între fani şi forţe de ordine, nu între spectatori, şi fără o analiză a culpei în cele priveşte.
2. Aproape de legislaţia unui stat poliţienesc
Evenimentele se desfăşoară în locuri publice şi necesită un regim special, chiar dacă organizatorii sînt instituţii private. Supravegherea poliţiei se face fără control independent. Utilizarea jandarmilor pentru protecţia interesului privat este contrară logicii democratice.
3. Cenzura
Controlarea mesajelor la intrarea pe stadion şi evacuarea celor care strigă anumite cuvinte sînt măsuri neconstituţionale, încălcînd articolul 30 din Legea Fundamentală.
4. Interdicţia pe stadion nu se suspendă
Această măsură contravenţională e singura din dreptul român care nu se suspendă în momentul în care e atacată în instanţă.
5. Obligaţii exagerate pentru spectatori
Plătitorii de bilete sînt forţaţi să accepte condiţii exagerate, fără sens, sau definite neclar.
6. Sancţiuni disproporţionate
Infracţiuni prezente şi în Legea 4, şi în dreptul penal comun, dar cu pedepse mai mari în Lege. Pătrunderea pe gazon e sancţionată mai grav decît violarea de domiciliu, deţinerea de torţe mai grav decît deţinerea unor arme de foc.
7. Forţele de ordine, aproape zero obligaţii
Recursul la forţă şi uzul armelor din dotare nu este reglementat. Nu există sancţiuni pentru organele de ordine care îşi depăşesc atribuţiile.
8. Răspundere colectivă pentru gestul unei persoane
Bizarerie juridică: asociaţii care răspund pentru prejudicii produse de persoane străine de asociaţii, cluburi sportive răspunzătoare pentru faptele persoanelor fizice, în calitate de spectatori.
Semnatari: AISS, “Peluza Cătălin Hîldan Dinamo”, Fan Club FC Argeş, Peluza Sud Craiova, Asociaţia Suporterilor Olteni, Liga Suporterilor “Constantin Tabarcea”, Asociaţia Suporterilor Vasluieni, “Druckeria”, Liga Suporterilor Durii Tg.Jiu, Liga Suporterilor Gălăţeni ’93, Liga Suporterilor Sibieni, Asociaţia Suporter Club UTA. De pe Gazeta Sporturilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu